Raadslid Dominique Cool is tijdelijk verhinderd wegens verblijf in het buitenland en vraagt om vervangen te worden in de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn met onmiddellijke ingang tot 25/07/2025.
Decreet Lokaal Bestuur - artikel 71
De raad neemt kennis van de verhindering van raadslid Dominique Cool wegens verblijf in het buitenland met onmiddellijke ingang tot 25/07/2025. Van rechtswege is dhr Cool ook verhinderd in de raad voor maatschappelijk welzijn.
Ten gevolge de tijdelijke verhindering van raadslid Dominique Cool wordt een vervangend raadslid aangesteld.
Decreet Lokaal Bestuur - Artikel 14
Het gemeenteraadslid dat afstand doet van zijn mandaat, dat van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, dat als verhinderd wordt beschouwd, dat ontslag genomen heeft, of dat overleden is, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.
De geloofsbrieven worden onderzocht overeenkomstig artikel 6, § 3. De vervanger legt de eed af in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.
Het gemeenteraadslid dat als verhinderd wordt beschouwd, wordt vervangen zolang de toestand van verhindering duurt (25/07/2025).
Decreet Lokaal Bestuur - Artikel 68
§ 1. Behalve in geval van toepassing van paragraaf 2, tweede lid, bestaat de raad voor maatschappelijk welzijn uit dezelfde leden als de gemeenteraad.
Door het onderzoek van de geloofsbrieven en de erop volgende eedaflegging van de gemeenteraadsleden, vermeld in artikel 6, § 3, en artikel 14, worden de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn van rechtswege als geïnstalleerd beschouwd. De rang die de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn innemen is dezelfde als de rang die ze als gemeenteraadslid innemen overeenkomstig artikel 6, § 7.
De eerste opvolger, dhr Koen Bentein, wenst zijn mandaat op te nemen, voldoet aan alle voorwaarden en kan bijgevolg als raadslid aangesteld worden.
De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van Koen Bentein goed.
De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging van dhr Koen Bentein als raadslid.
Van rechtswege wordt dhr Koen Bentein ook raadslid in de raad voor maatschappelijk welzijn.
Er wordt een afschrift van deze beslissing overgemaakt ter kennisgeving aan de Gouverneur.
Het verslag van de gemeenteraadszitting van 20 januari 2025 wordt ter goedkeuring voorgelegd. Het audiovisuele zittingsverslag kan u bekijken via deze link. De raadszitting start op 0:00:43 en eindigt op 1:16:42.
Het verslag van de gemeenteraadszitting van 20 januari 2025 wordt goedgekeurd.
Artikel 38 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vaststelt waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad.
De grootste wijzigingen ten opzichte van de vorige zittingsperiode zijn:
De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.
Decreet lokaal bestuur, artikel 38.
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad goed.
De code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch zorgvuldig te kunnen handelen bij de uitoefening van het mandaat.
Op basis van het model van de VVSG is een voorstel van deontologische code uitgewerkt. Deze omvat onder andere de oprichting van een deontologische commissie.
Deze is met elke fractie besproken op 29 januari 2025.
Decreet lokaal bestuur, artikels 39 (gemeenteraad), 55 (college van burgemeester en schepenen), 74 (raad voor maatschappelijk welzijn), 83 (vast bureau) en 112 (bijzonder comité voor de sociale dienst)
De gemeenteraad keurt de deontologische code voor de politieke organen goed.
Volgens de deontologische code wordt er een deontologische commissie opgericht. Elke fractie kan 2 leden en 2 plaatsvervangende leden voordragen.
Volgende voordrachten werden ontvangen:
RESPECT:
Team Nieuw Bestuur:
De Deontologische Commissie wordt als volgt samengesteld :
De voorzitter van de raad, Eddy Vanacker, wordt toegevoegd aan de deontologische commissie en wordt aangesteld als voorzitter van de deontologische commissie.
Wijzigingen aan begrip dagelijks bestuur ten opzichte van vorige legislatuur:
Daden van beheer zijn in het verleden niet expliciet bepaald. Deze worden in dit besluit wel opgenomen.
De gemeenteraad keurt bepaling definitie dagelijks bestuur en daden van beheer goed:
Algemene omschrijving
De handelingen van dagelijks bestuur hebben betrekking op de regeling van de behoeften van het dagelijks leven, de zaken van gering belang en de zaken die naar snelheid van optreden een dringend karakter vertonen.
Alle beheersdaden zonder financiële impact die niet expliciet tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoren, behoren tot het dagelijks bestuur.
Alle beheersdaden die betrekking hebben op het aangaan van verbintenissen met financiële impact op het exploitatiebudget en die niet onder toepassing van de overheidsopdrachtenwetgeving vallen, behoren tot het dagelijks bestuur. Dit omvat ook de bevoegdheid om leningen aan te gaan en schuldpapier uit te geven met het oog op de financiering van de uitgaven die voorzien zijn in het meerjarig financieel beleidsplan.
Dagelijks bestuur in het kader van Overheidsopdrachten
Het dagelijks bestuur in het kader van overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten omvat de hiernavolgende bevoegdheden, die toegewezen worden aan het college van burgemeester en schepenen:
Worden eveneens als dagelijks bestuur beschouwd, waarvoor het college van burgemeester en schepenen bevoegd is: alle beslissingen met betrekking tot het aanbrengen van wijzigingen aan een lopende overheidsopdracht, hetzij geïnitieerd door de gemeenteraad hetzij door het college van burgemeester en schepenen, genomen in toepassing van artikel 37 en 38 van het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en latere wijzigingen.
De bepalingen en beperkingen opgenomen in de voorgaande paragrafen van onderhavig artikel kunnen in geen geval afbreuk doen aan de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen om op eigen initiatief de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten vast te stellen in gevallen van dwingende en onvoorziene omstandigheden, zelfs indien dit niet valt onder de huidige omschrijving van het begrip “dagelijks bestuur”, voor zover het college van burgemeester en schepenen zich hierbij beroept op de bepalingen van artikel 56 §4 en artikel 269 van het decreet lokaal bestuur.
Daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor alle daden van beheer over onroerende goederen. Hieronder worden begrepen alle daden en handelingen die nuttig en nodig zijn voor het behoud, de goede werking, de opbrengst, … van het goed. Deze daden worden beschouwd als dagelijks bestuur.
Worden eveneens beschouwd als daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen door het college van burgemeester en schepenen, en dus dagelijks beheer, het afsluiten van gebruiksovereenkomsten met betrekking tot onroerende goederen met een maximale duur van 9 jaar.
In afwijking van bovenstaande paragraaf, behoort het verlenen van begraafplaatsconcessies onverminderd tot het dagelijks bestuur.
Rapportage
De besluiten door het college van burgemeester en schepenen genomen met toepassing van onderhavig reglement houdende de vaststelling van het begrip dagelijks bestuur, kunnen door de gemeenteraadsleden worden ingezien in de notulen van het college van burgemeester en schepenen.
De gemeenteraadsbeslissing van 29 april 2019 wordt opgeheven en integraal vervangen door huidig besluit.
Een eretitel is een onderscheiding tot beloning van een langdurige en eervolle loopbaan voor een schepen of raadslid van de gemeente.
De raad kan de eretitels van de schepenen of raadsleden toekennen onder de voorwaarden die hij bepaalt. In het verleden zijn deze titels toegekend aan:
Toekenning | Naam | Raadslid | Schepen | Titel |
2007 | Daniël Vanlerberghe |
|
| Ere-schepen |
2013 | Dirk Deraeve | 1989-2012 | 1993-2012 | Ere-schepen |
2015 | Luc Maddelein | 1983-2006 | 2001-2006 | Ere-raadslid |
2019 | Luc Vandamme | 2001-2018 | 2007-2012 | Ere-schepen |
2019 | Antoon Verstraete | 1983-2018 | 1995-2000 | Ere-schepen |
2019 | Frank Gheeraert | 2001-2018 | 2013-2018 | Ere-schepen |
2021 | Johan Vanysacker | 2001-2020 | 2001-2020 | Ere-schepen |
De raad stelt voor om het toekennen van eretitels via een reglement te regelen. De toekenning van een eretitel aan burgemeesters is een bevoegdheid van de Vlaamse Regering.
De raad keurt het reglement voor het toekennen van eretitels aan mandatarissen en raadsleden goed.
Artikel 1.
De raad kan aan gewezen mandatarissen de machtiging verlenen om de titel van ereraadslid of ereschepen te dragen.
Artikel 2.
Voor de titel ereraadslid moet de gewezen mandataris minstens 18 jaar hebben gezeteld (gemeenteraad of raad maatschappelijk welzijn) en van onberispelijk gedrag zijn.
Voor de titel van ereschepen moet de gewezen mandataris minstens 18 jaar hebben gezeteld (gemeenteraad of raad maatschappelijk welzijn) waarvan minstens 5 jaar als schepen en van onberispelijk gedrag zijn.
De titel van ereschepen heeft voorrang op de titel van ereraadslid. Beide titels kunnen niet samen gedragen worden.
Artikel 3.
Voor de berekening van de vereiste mandaatjaren worden de periodes van wettelijke verhindering meegerekend. Een volledige legislatuur wordt voor 6 jaar meegerekend.
Artikel 4.
Onder onberispelijk gedrag dient te worden verstaan het ontbreken van een strafrechtelijke of tuchtrechtelijke veroordeling.
Als na de toekenning van de titel de betrokkene een strafrechtelijke of tuchtrechtelijke veroordeling oploopt, kan de raad de titel intrekken.
Artikel 5.
De eretitel mag niet gevoerd worden als de betrokkene nadien een politiek ambt opneemt in een gemeente.
Artikel 6.
De aanvraag tot het bekomen van een eretitel kan uitgaan van:
Artikel 7.
Aan de machtiging tot het voeren van een titel van ereraadslid of ereschepen zijn geen voordelen verbonden.
Artikel 8.
Dit reglement treedt in werking op 17 februari 2025.
Lokale mandatarissen en raadsleden kunnen een eretitel toegekend krijgen als beloning voor de loopbaan. De toekenning van een eretitel aan burgemeesters is een bevoegdheid van de Vlaamse Regering. De toekenning van een eretitel aan raadsleden (gemeente, OCMW of provincie), schepenen en OCMW-voorzitters is een bevoegdheid van het betrokken bestuur. De raad keurde hiervoor een reglement goed in de zitting van 17 februari 2025.
Aan de raad wordt gevraagd om de titel van ere-raadslid toe te kennen aan dhr Robert Barthier voor de bekleding van volgende ambten:
De raad kent de titel van ere-raadslid toe aan dhr Robert Barthier.
Lokale mandatarissen en raadsleden kunnen een eretitel toegekend krijgen als beloning voor de loopbaan. De toekenning van een eretitel aan burgemeesters is een bevoegdheid van de Vlaamse Regering. De toekenning van een eretitel aan raadsleden (gemeente, OCMW of provincie), schepenen en OCMW-voorzitters is een bevoegdheid van het betrokken bestuur. De raad keurde hiervoor een reglement goed in de zitting van 17 februari 2025.
Aan de raad wordt gevraagd om de titel van ere-raadslid toe te kennen aan dhr José Victoor voor de bekleding van volgende ambten:
De raad kent de titel van ere-raadslid toe aan dhr José Victoor.
Naar aanleiding van de installatie van de nieuwe gemeenteraden en de samenstelling van het college van burgemeester en schepenen richt OVSG (Onderwijs Vereniging van Steden en Gemeenten) een oproep aan alle gemeenten die lid zijn van OVSG om een afgevaardigde aan te duiden voor de algemene vergadering. Er gelden geen specifieke criteria behalve dat de afgevaardigde lid dient te zijn van de gemeenteraad. De algemene vergadering komt jaarlijks minstens één keer samen. Het mandaat is onbezoldigd.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Mevr Marleen Soete wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van OVSG voor de legislatuur 2025-2030.
Ingevolge het besluit van de Raad van Bestuur van 19 november 2024 werd door Fluvius West de oproeping voor de Buitengewone Algemene Vergadering van 18 maart 2025 verstuurd. Op deze eerste Algemene Vergadering van het jaar 2025 dienen, overeenkomstig artikel 445 van het decreet over het lokaal bestuur, o.a. de voordrachten van de gemeenteraden voor de benoemingen van de leden van de Raad van Bestuur te worden voorgelegd.
De statuten van Fluvius West (artikel 12 punt6) schrijven voor dat aan de Raad van Bestuur wordt deelgenomen door één afgevaardigde met raadgevende stem. Hiertoe wordt een rangschikking opgemaakt van elke lijst die deelgenomen heeft aan de gemeenteraadsverkiezingen in een deelnemende gemeente en die niet behoort tot de nieuwe bestuursmeerderheid van de betrokken gemeente, waarvan het totaal aantal stemmen bekomen in de officiële verkiezingsresultaten wordt samengeteld en uitgedrukt in procent van het totaal uitgebrachte stemmen in de betrokken gemeente.
Op basis van deze percentages werd conform de statuten een rangschikking voor Fluvius West opgesteld. Uit die rangschikking blijkt dat de deelnemende gemeenten Pepingen, Dentergem en Langemark-Poelkapelle de hoogste percentages behaalden:
Deze drie gemeenten krijgen bijgevolg als eersten en in voornoemde volgorde, de mogelijkheid om desgewenst een gemeenteraadslid aan te duiden behorende tot de oppositie, die kan worden afgevaardigd naar de Raad van Bestuur van Fluvius West en dit voor 1 maart 2025. Wanneer meer dan één gemeente een aanduiding voorstelt, zal de Buitengewone Algemene Vergadering overgaan tot de effectieve aanduiding van het lid met raadgevende stem dat werd voorgedragen door de gemeente die het hoogst gerangschikt is in voornoemde rangschikking.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Dhr Jean-Marie Callewaert, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als kandidaat-lid van de raad van bestuur met raadgevende stem van Fluvius West, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering van 18 maart 2025 tot aan de eerste (Buitengewone) Algemene Vergadering in het jaar 2031.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en geeft kennis aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius West, vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen wordt de raad gevraagd om de nieuwe mandaten vast te stellen voor Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.
Mandaat in de Raad van Bestuur
De opdrachthoudende vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van 6 leden (buiten het lid met raadgevende stem), benoemd door de algemene vergadering, wat betekent dat niet elke gemeente vertegenwoordigd kan zijn. Drie bestuurders worden benoemd op voordracht van de deelnemende gemeenten van de provincie Limburg, en telkens één bestuurder op voordracht van de deelnemende gemeenten van respectievelijk de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. In het kader van een transparante doorstroming van informatie en beleidsafstemming tussen Fluvius Opdrachthoudende Vereniging en Fluvius System Operator wordt voorgesteld dat, zoveel als mogelijk, zes van de bestuurders van Fluvius System Operator die namens de netbeheerders wiens statutair personeel sinds 1 april 2019 is ondergebracht bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging en die zijn voorgedragen door een deelnemer van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ook zouden worden voorgedragen als bestuurder van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.
Mandaat in de Algemene Vergaderingen
De vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten worden door de gemeenteraad aangeduid onder de gemeenteraadsleden, de burgemeester en de schepenen van de gemeente. Er bestaat een onverenigbaarheid tussen het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering en dat van bestuurder. De onverenigbaarheden voorzien in artikel 16 punt B van de statuten zijn eveneens van toepassing op de leden van de algemene vergadering.
Elke gemeente dient een effectieve en bij voorkeur ook een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Mevr Marleen Soete wordt aangeduid als kandidaat-lid voor de Raad van Bestuur van Fluvius OV voor de legislatuur 2025-2030.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Dhr Lieven Vanbelleghem wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van Fluvius OV voor de legislatuur 2025-2030.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Mevr Leen Louwagie wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van Fluvius OV voor de legislatuur 2025-2030.
Door de bestuurswissel wordt een nieuwe vertegenwoordiger in het Beheerscomité van de Interlokale Vereniging De Amfoor aangeduid.
Beheerscomité De Amfoor
Bij toepassing van artikel 395 van het decreet lokaal bestuur werd overgegaan tot de oprichting van een Beheerscomité dat bestaat uit 4 leden. Elke deelnemende gemeente heeft recht op 1 mandaat. Het gaat hier om de aanduiding van één gemeentelijke mandataris. Bij de samenstelling van het Beheerscomité wordt rekening gehouden met de onverenigbaarheden voorzien in de artikelen 436 en 439 van het decreet lokaal bestuur. De aldus aangeduide burgemeesters/schepenen/raadsleden hebben een beslissende stem. De mandataris van de gemeente Moorslede is voorzitter van het Beheerscomité. Bij het vervullen van zijn taak kan het beheerscomité zich laten bijstaan door technici.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Dhr Brecht Bogaert wordt aangeduid als vertegenwoordiger op het beheerscomité zwembad De Amfoor iv voor de legislatuur 2025-2030.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan De Amfoor iv.
Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen wordt de raad gevraagd om de nieuwe mandaten vast te stellen voor de Vereniging voor Openbaar Groen.
Algemene vergadering:
Als werkelijk lid van de Vereniging voor Openbaar Groen beschikt ons bestuur over 1 mandaat in de algemene vergadering. Er wordt jaarlijks een algemene vergadering georganiseerd uiterlijk op 30 juni. Ieder werkelijk lid beschikt over één stem. Deze wordt vertegenwoordigd door één effectieve vertegenwoordiger, bij voorkeur een politiek mandataris. Daarnaast wordt ook één plaatsvervangende vertegenwoordiger aangeduid.
Bestuursorgaan:
Tijdens de eerste algemene vergadering in 2025 wordt een bestuursorgaan verkozen. Elk werkelijk lid kan één bestuurder voordragen. Een intern reglement bepaalt de samenstelling. Het bestuursorgaan bestaat uit 15 bestuurders (3 per provincie) met aandacht voor een genderevenwicht. Het bestuursorgaan vergadert minstens 3 maal per jaar. De duur van het mandaat van de leden van het bestuursorgaan is 6 jaar.
Vertegenwoordiger Algemene Vergaderingen:
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Mevr Marleen Soete wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van de Vereniging voor Openbaar Groen voor de legislatuur 2025-2030.
Plaatsvervangend vertegenwoordiger Algemene Vergaderingen:
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Dhr Thijs Supply wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van de Vereniging voor Openbaar Groen voor de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad duidt geen kandidaat-bestuurder aan in het bestuursorgaan van de Vereniging voor Openbaar Groen voor de legislatuur 2025-2030.
Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen wordt de raad gevraagd om de nieuwe mandaten vast te stellen voor de Bosgroep IJzer en Leie.
Bestuursorgaan:
De vereniging wordt bestuurd door een bestuursorgaan, gekozen uit de effectieve leden door de algemene vergadering voor een periode van maximum drie jaar. Hun mandaat is hernieuwbaar en onbezoldigd.
Het bestuursorgaan wordt samengesteld uit een oneven aantal leden, met minimum 3 en maximum 11, waarvan de meerderheid bestaat uit bosbeheerders van privaat bos. Bij de samenstelling van het bestuursorgaan houdt de algemene vergadering rekening met:
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Dhr Thijs Supply wordt aangeduid als kandidaat-lid voor het bestuursorgaan van de Bosgroep Ijzer en Leie voor de legislatuur 2025-2030.
Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen wordt de raad gevraagd om de nieuwe mandaten vast te stellen voor het Ijzerbekken.
Het Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2023 vormt het juridisch kader voor het integraal waterbeleid in Vlaanderen en voor de samenstelling en werking van de bekkenbesturen. Integraal waterbeleid omvat onder meer het bereiken van een goede waterkwaliteit in onze waterlopen, het herstel van het watersysteem om de problematiek van overstromingen en verdroging aan te pakken, de ecologie van waterlopen en valleien en de sponswerking van het landschap.
Vlaanderen is voor het integraal waterbeleid opgedeeld in 11 bekkens. Langemark-Poelkapelle maakt deel uit van het Ijzerbekken. Het bekkenbestuur coördineert het integraal waterbeleid op bekkenniveau. Elke gemeente waarvan het grondgebied (geheel of gedeeltelijk) deel uitmaakt van het bekken heeft een gemeentelijke mandataris in het bekkenbestuur. Het bekkenbestuur komt minstens jaarlijks samen en heeft geen statuten. Er zijn geen zitpenningen voorzien.
Het lokaal bestuur moet een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger aanduiden. Bij voorkeur zijn ze lid van het college van burgemeester en schepenen met bevoegdheden inzake integraal waterbeleid (waterbeleid, natuur en leefmilieu, omgeving, ...). In elk geval moeten het politiek mandatarissen zijn (burgemeester, schepenen of gemeenteraadslid). Indien mogelijk binnen de bevoegdheden voor integraal waterbeleid, zijn dit bij voorkeur twee personen van verschillend geslacht.
Vertegenwoordiger bekkenbestuur:
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Dhr Thijs Supply wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger in het bekkenbestuur Ijzerbekken voor de legislatuur 2025-2030.
Plaatsvervangend vertegenwoordiger bekkenbestuur:
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Mevr Elise Carpentier wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in het bekkenbestuur Ijzerbekken voor de legislatuur 2025-2030.
Voor de algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Cipal dient een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger vanuit de gemeente aangeduid te worden.
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers (vennoten). Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.
Het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering is onverenigbaar met het mandaat van lid van één van de andere organen. De onverenigbaarheden, vermeld in artikel 436 DLB, zijn ook van toepassing op de vertegenwoordigers van de algemene vergadering. Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur is het mogelijk om voor het gemeentebestuur en het OCMW-bestuur dezelfde personen af te vaardigen.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
De gemeente Langemark-Poelkapelle stelt dhr Eddy Vanacker aan als afgevaardigde op de Algemene Vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Cipal voor de legislatuur 2025-2030.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
De gemeente Langemark-Poelkapelle stelt dhr Lieven Vanbelleghem aan als plaatsvervangend afgevaardigde op de Algemene Vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Cipal voor de legislatuur 2025-2030.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal, infoavdv@cipal.be.
Bij de start van een nieuwe lokale legislatuur worden de bestuursorganen van de VVSG opnieuw samengesteld. Dat gebeurt in overeenstemming met de VVSG-statuten, waarvan de meest recente versie eind 2023 door de algemene vergadering werd goedgekeurd.
Voor de hersamenstelling maken we een onderscheid tussen twee procedures:
1. Afvaardiging vertegenwoordiger in de algemene vergadering2. Kandidaat-leden voor het bestuursorgaan en de bestuurlijke commissies
De politieke werking (met vooral het innemen van beleidsstandpunten in functie van de belangenbehartiging) van de VVSG gebeurt door het bestuursorgaan en vijf thematische bestuurlijke commissies. Die laatste bereiden de ontwerpstandpunten voor die aan het bestuursorgaan worden voorgelegd. Het bestuursorgaan en de bestuurlijke commissies bestaan uit rechtstreeks verkozen lokale mandatarissen die zich hiervoor kandidaat moeten stellen. Dat gebeurt door dit digitale formulier in te vullen.
Bij de toewijzing van de mandaten houdt de VVSG maximaal rekening met de politieke krachtsverhoudingen bij de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 en de grote diversiteit van de Vlaamse lokale besturen op het vlak van grootte, typologie, enz. Niet geselecteerde kandidaten komen op een reservelijst terecht voor mandaten die tijdens de legislatuur openvallen.
Leden van het bestuursorgaan en van de bestuurlijke commissies kunnen alleen zetelen na het uitdrukkelijke akkoord van de gemeenteraad waartoe ze behoren. Deze validatie moet pas gebeuren nadat de VVSG op basis van de ingediende kandidaturen een volledig voorstel klaar heeft voor de samenstelling van het nieuwe bestuursorgaan en de vijf bestuurlijke commissies. Dat wordt verwacht in de loop van de maand april.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Dhr Lieven Vanbelleghem wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van VVSG voor de legislatuur 2025-2030.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Mevr Marleen Soete wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van VVSG voor de legislatuur 2025-2030.
In gevolge het decreet op de intergemeentelijke samenwerking wordt de gemeente Langemark-Poelkapelle uitgenodigd naar de buitengewone algemene vergadering van Fluvius OV om 18.30u op digitale wijze.
Op de agenda van de algemene vergadering :
Voor de algemene vergaderingen van Fluvius OV werd Lieven Vanbelleghem aangesteld als vertegenwoordiger en Leen Louwagie als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de agenda voor de vergadering goed te keuren.
De raad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 26 maart 2025 en de daarbij horende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
Voor de algemene vergaderingen van Fluvius OV werd Lieven Vanbelleghem aangesteld als vertegenwoordiger en Leen Louwagie als plaatsvervangend vertegenwoordiger. Zij worden opgedragen hun stemgedrag af te stemmen op deze beslissing.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en deze over te maken aan Fluvius OV, vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
In gevolge het decreet op de intergemeentelijke samenwerking wordt de gemeente Langemark-Poelkapelle uitgenodigd naar de buitengewone algemene vergadering van Fluvius West op 18 maart 2025.
Op de agenda:
Voor de algemene vergaderingen van Fluvius West werd Lieven Vanbelleghem aangesteld als vertegenwoordiger en Thijs Supply als plaatsvervangend vertegenwoordiger. De vergadering gaat door in Skyline Park, Ambachtenstraat 33, 8870 Izegem.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de agenda voor de vergadering goed te keuren.
De raad verleent goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West van 18 maart 2025:
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West op 18 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Voor de algemene vergaderingen van Fluvius West werd Lieven Vanbelleghem aangesteld als vertegenwoordiger en Thijs Supply als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius West Opdrachthoudende Vereniging, vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
In gevolge het decreet op de intergemeentelijke samenwerking wordt de gemeente Langemark-Poelkapelle uitgenodigd naar de algemene vergadering van Mirom op 25 februari 2025 in Mirom, Oostnieuwkerksesteenweg 121, 8800 Roeselare.
Op de agenda:
Voor de algemene vergaderingen van Mirom werd Veerle Masschelein aangesteld als vertegenwoordiger en Leen Louwagie als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de agenda voor de vergadering goed te keuren.
De raad verleent goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering van Mirom van 25 februari 2025:
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Mirom op 25 februari 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Voor de algemene vergaderingen van Mirom werd Veerle Masschelein aangesteld als vertegenwoordiger en Leen Louwagie als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Een afschrift van deze beslissing wordt verstuurd naar Mirom, Oostnieuwkerksesteenweg 121, 8800 Roeselare, info@mirom.be.
De tweede begrotingswijziging 2024 en de begroting 2025 van de politiezone PZ5462 Arro Ieper werden ter goedkeuring voorgelegd aan de politieraad van 14 november 2024 en werden unaniem goedgekeurd.
In 2022 werd de nieuwe verdeelsleutel goedgekeurd die vanaf 2025 wordt gehanteerd. In afwachting daarvan was er reeds een geleidelijke jaarlijkse overgang naar de definitieve verdeelsleutel van 2025:
Reeds in 2020 werd de evolutie van de exploitatietoelage bepaald op basis van de toen gekende gegevens. In de evolutie van het meerjarenplan was er voor 2022 een indexering van de exploitatietoelagen van de steden/gemeenten aan de politiezone Arro Ieper voorzien van 1,5% t.o.v. 2021, voor het jaar 2023 1,75 % en voor de jaren 2024 en 2025 2%, dit om de exploitatietoelagen zo constant mogelijk te laten evolueren in combinatie met gedeeltelijke inbreng van het eigen vermogen.
Daarnaast werd vanaf 2023 een investeringstoelage gevraagd om de investeringen te financieren, dit eveneens volgens de verdeelsleutel.
Ook de politiezones ontsnapten echter niet aan de kosten van gestegen inflatie met de opeenvolgende spilindexen voor de lonen en aan de evolutie van de energie- en materiaalkosten. De stijging van de personeelskosten volgen, net zoals steden en gemeenten, de inflaties van het planbureau waardoor er de voorbije jaren een aanzienlijke verhoging is geweest van het totaal volume aan lonen gezien de lonen 90% van de politiebegroting vertegenwoordigen. Bovendien is er voor de komende jaren een te verwachten stijging van de loonuitgaven onder meer door stijging in de geldelijke loopbaan, door een verhoging van de patronale pensioenbijdragen voor statutaire personeelsleden en door het nieuw sectoraal akkoord van de geïntegreerde politie dat eind 2023 in voege is getreden. Daarenboven ligt de federale gekoppelde federale dotatie slechts vast voor 1 jaar. Voor de begroting 2025 wordt binnen de vooropgestelde gebudgetteerde gemeentelijke dotaties gebleven. Begin volgend jaar wordt, met het nieuw politiecollege, een meerjarenplanprognose voorgesteld voor de nieuwe periode 2026-2031.
In de begrotingswijziging 2024 wijzigen de bijdragen van de steden en gemeenten voor de politiezone Arro Ieper niet gezien het budgettair deficit wordt opgevangen met de eigen gecumuleerde middelen van de voorbije jaren. De investeringen in 2024 bedragen 1.330.000 euro doch er is een desinvestering (verkoop politiecommissariaat Staden) die werd gebudgetteerd waardoor het te financieren saldo slechts 900.000 euro is.
In de begroting 2025 blijven de vooropgestelde percentages van de exploitatietoelage van het meerjarenplan aangehouden (dus + 2% t.o.v. 2024), doch aangepast aan de evolutie van de nieuwe goedgekeurde verdeelsleutel. De stijging van de kosten wordt mee gefinancierd door het gecumuleerd resultaat van vorige boekjaren. De totale investeringen bedragen voor 2025 1,330 mio euro, idem als in 2024.
Voor 2025 zijn de dotaties dan als volgt:
| 2025 |
exploitatietoelage |
|
Ieper | 3.769.721 |
Poperinge | 1.746.615 |
Wervik | 1.427.413 |
Zonnebeke | 929.505 |
Staden | 855.324 |
Moorslede | 824.978 |
Heuvelland | 720.450 |
Langemark-Poelkapelle | 630.535 |
Vleteren | 263.004 |
Mesen | 71.933 |
| 11.239.478 |
| 2025 |
Investeringstoelage | |
Ieper | 446.082 |
Poperinge | 206.682 |
Wervik | 168.910 |
Zonnebeke | 109.991 |
Staden | 101.213 |
Moorslede | 97.622 |
Heuvelland | 85.253 |
Langemark-Poelkapelle | 74.613 |
Vleteren | 31.122 |
Mesen | 8.512 |
| 1.330.000 |
Overzicht van de dotaties van de voorbije jaren voor de gemeente Langemark-Poelkapelle:
2009 = € 442.856
2010 = € 451.987
2011 = € 461.027
2012 = € 469.962
2013 = € 488.760
2014 = € 508.311
2015 = € 523.560
2016 = € 523.560
2017 = € 528.796
2018 = € 528.796
2019 = € 534.084
2020 = € 544.766
2021 = € 550.214
2022 = € 558.467
2023 = € 581.002
2024 = € 604.948
2025 = € 630.535
De bijdragen van de gemeente zoals ingeschreven in de begrotingswijziging 2024 en in de begroting 2025 van de politiezone Arro Ieper en hierboven vermeld in de tabel van de verklarende nota goed te keuren. Deze bedragen werden reeds opgenomen in AMJP_5_2020_2025, goedgekeurd in de gemeenteraad van 04/11/2024.
Dit besluit ter goedkeuring over te maken aan de heer gouverneur van de provincie West-Vlaanderen en een afschrift te bezorgen aan de bijzonder rekenplichtige van de politiezone en aan de financieel directeur.
Het Instrumentendecreet van 26 mei 2023 bepaalt dat financiële lasten slechts kunnen worden opgelegd als dit geregeld wordt in een stedenbouwkundige verordening. Deze regeling treedt op 1 januari 2024 in werking. Het is daarom aangewezen is dat de gemeente zo spoedig mogelijk over een definitief goedgekeurde stedenbouwkundige verordening beschikt.
Het openbaar onderzoek liep van maandag 1 april 2024 tot en met dinsdag 30 april 2024 en werd aangekondigd via de volgende kanalen:
Tijdens deze periode lag de ontwerp-verordening ter inzage op de dienst Omgeving en via de website.
Er werd advies gevraagd aan de deputatie van West-Vlaanderen en aan het Departement Omgeving.
De GECORO heeft advies gegeven op 20 februari 2024.
De voorliggende verordening inzake lasten omvat geen randvoorwaarden voor de toekenning van vergunningen. Deze verordening zal weliswaar toegepast worden bij de afgifte van omgevingsvergunningen, maar vormt geen beoordelings- of toetsingskader bij de vraag of een vergunning al dan niet kan verleend worden. De wetgeving maakt immers een duidelijk juridisch onderscheid tussen enerzijds voorwaarden, die wel dienen om een aanvraag vergunbaar te maken, en anderzijds lasten, die dat oogmerk niet hebben.
De vraag of een ontwerp voor vergunning in aanmerking komt en bijvoorbeeld voldoende openbaar domein of andere infrastructuur voorziet wordt in de vergunningverlening en de milieueffectbeoordeling van de vergunningsaanvraag (onder de vorm van een project-MER, ontheffing of project-m.e.r.-screening), bekeken en wordt niet vastgelegd in deze verordening. De getallen inzake de last in natura hebben een louter mathematische doelstelling van kostenafweging tussen natura en financiële last. Een plan-mer-screening is daarom niet vereist omdat deze verordening zich louter beperkt tot het onderwerp “lasten”.
Deze verordening inzake lasten vormt geen kader om te bepalen of een vergunning verleend kan worden, wat de finaliteit is van voorwaarden, maar strekt ertoe om de financiering mogelijk te maken van de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van een vergunning op zich moet nemen. Deze verordening heeft op zich geen significante effecten op beschermde soorten en habitattypes in habitat- en vogelrichtlijngebieden. Een passende beoordeling is daarom niet vereist is omdat deze verordening zich louter beperkt tot het onderwerp “lasten”;
De Deputatie heeft geen strijdigheden met gewestelijke en provinciale stedenbouwkundige verordeningen, noch strijdigheden met artikel 2.3.1 of 4.2.5 VCRO of met andere direct werkende normen binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening vastgesteld.
Ook is er geen strijdigheid met een substantiële vormvereiste. Het advies is gunstig.
Het Departement Omgeving heeft geen strijdigheden met de hogere beleidskaders vastgesteld. Er wordt een gunstig advies uitgebracht.
De GECORO heeft een advies uitgebracht over de ontwerp-verordening in zijn zitting van 22 februari 2024.
De GECORO staat achter de keuzen om te werken met financiële lasten.
In de GECORO variëren de meningen over de gewenste hoogte van de bedragen. Een kleine verbouwing van een voorgevel is wat anders dan de omvorming van een vroegere boerderij tot een villacomplex. Gezien het een verplichting is die de gemeenten wordt opgedrongen, kan de GECORO akkoord gaan met de voorgestelde bedragen.
Uit de tekst blijkt nu niet duidelijk of het maximum van 500 euro slaat op het gebouw of de totale last per vergunning. De tekst moet duidelijker aangeven dat het maximum bedrag van 500 euro geldt per vergunning. Ook de toelichting moet aangepast worden aan het globaal maximumbedrag.
Niet alle vergunningen worden uitgevoerd. De last moet vervallen als vergunning niet uitgevoerd worden. Er moet hiervoor een terugvorderingsmechanisme in de verordening voorzien worden, bvb. in artikel 6.
De GECORO geeft met eenparigheid van stemmen een voorwaardelijk gunstig advies over de stedenbouwkundige verordening m.b.t. lasten.
De GECORO vraagt volgende aanpassingen of verduidelijkingen:
Artikel 75 van het omgevingsvergunningsdecreet stelt dat stedenbouwkundige lasten hun oorsprong vinden in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit die vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich neemt.
De lasten moeten redelijk zijn en in verhouding tot het vergunde project. Ze kunnen worden verwezenlijkt door toedoen van de aanvrager.
De lasten in natura moeten zich bevinden in of in de nabijheid van projecten die de lasten doen ontstaan. Ze worden in de vergunning bepaald op basis van de aard en de te verwachten gevolgen van het project.
Het gemeentebestuur legt nu al lasten in natura op bij de realisatie van nieuwe verkavelingen of groepsbouwprojecten. Daarbij staat de ontwikkelaar in voor de aanleg van het openbaar domein en de nutsleidingen. Bij deze projecten is het voordeel voor de aanvrager duidelijk en volgen er duidelijk bijkomende taken voor de gemeente (huisvuilophaling, onderhoud van het openbaar domein, handhaving van de veiligheid,....).
Het Instrumentendecreet verplicht nu ook om bij bepaalde zonevreemde omgevingsvergunningen een last in natura of een financiële last op te leggen. Het gaat hierbij om volgende stedenbouwkundige handelingen:
Het is bij lasten in natura ook verplicht om een waarborg voor de realisatie te vragen. Dit legt een bijkomende last op de werking van de gemeentediensten die de bepaling van de last en waarborg, betaling van de waarborg, uitvoering van de last en terugbetaling van de waarborg moeten opvolgen.
Om deze redenen kiest de gemeente bij zonevreemde omgevingsvergunningen voor een financiële last die in verhouding staat tot de aanvraag.
De adviezen van de Deputatie en van Vlaanderen brengen geen aanpassingen aan de ontwerp-verordening met zich mee.
Het advies van de GECORO om duidelijk aan te geven dat de lasten van de verschillende stedenbouwkundige handelingen weliswaar opgeteld moeten worden, maar dat het maximumbedrag van de last beperkt blijft tot 500 euro wordt in de verordening duidelijker aangegeven.
Met de GECORO wordt vastgesteld dat een niet-uitgevoerde handeling of vergunning geen last met zich kan mee brengen. Er wordt daartoe een terugbetalingsmechanisme voorzien.
De redenen waarom bepaalde opties gekozen worden, worden uiteengezet worden in de rechterkolom van de verordening zelf.
Een stedenbouwkundige verordening treedt in werking 10 dagen na de publicatie, bij uittreksel, van de definitieve goedkeuring ervan in het Belgisch Staatsblad;
Artikel 2.3.2 van de VCRO legt de goedkeuringsprocedure voor gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen vast:
“§ 2. (…)
Het college van burgemeester en schepenen is belast met het opmaken van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen en neemt de nodige maatregelen tot opmaak.
Het college van burgemeester en schepenen legt het ontwerp van stedenbouwkundige verordening voor advies voor aan het departement, de deputatie en aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. Het departement en de deputatie geven advies over de onverenigbaarheid, de strijdigheid of de niet-naleving, vermeld in paragraaf 2/1, derde lid, 1° tot en met 5°. De adviezen worden binnen dertig dagen na de ontvangst van het dossier naar het college van burgemeester en schepenen gestuurd. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereisten worden voorbijgegaan.
Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het ontwerp van gemeentelijke stedenbouwkundige verordening aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen en wordt minstens aangekondigd door een bericht in het Belgisch Staatsblad. De Vlaamse Regering stelt nadere regels voor het openbaar onderzoek vast.
De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening binnen tien dagen na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie en het departement.”
De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake lasten wordt definitief goedgekeurd.
HOOFDSTUK 1. INLEIDENDE BEPALINGEN
Artikel 1
§1. In deze verordening wordt verstaan onder:
1° bevoegde overheid: de overheid bedoeld in artikel 15 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning;
2° bovengrondse nuttige vloeroppervlakte: de vloeroppervlakte zoals gevraagd en gedefinieerd door het omgevingsloket;
3° decreet betreffende de omgevingsvergunning: het decreet van 25 april 2024 betreffende de omgevingsvergunning
4° handelingen: werkzaamheden, wijzigingen of activiteiten met ruimtelijke implicaties, conform artikel 1.1.2,7° VCRO
5° VCRO: de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
§2. Deze verordening heeft tot doel om op uniforme wijze de verplichte financiële stedenbouwkundige lasten te verbinden aan zonevreemde aanvragen. Geval per geval kunnen, in toepassing van artikel 75 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, ook lasten in natura opgelegd worden wanneer dit nodig is in het kader van mobiliteit, natuur of een betere waterhuishouding.
§3. De volgende stedenbouwkundige lasten worden bij de toepassing van artikel 3 en volgende van deze verordening buiten beschouwing gelaten:
1° lasten die de aanleg of renovatie van infrastructuur, noodzakelijk voor de realisatie van een project, zoals openbare wegen en nutsvoorzieningen, inhouden
2° lasten die de kosteloze overdracht van de infrastructuur, vermeld in punt 1° of de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd, inhouden.
HOOFDSTUK 2. DOOR HET DECREET BETREFFENDE DE OMGEVINGSVERGUNNING VERPLICHTE LASTEN
Artikel 2
§1. Overeenkomstig artikel 75, §1, tweede lid, van het decreet betreffende de omgevingsvergunning neemt de bevoegde overheid volgende lasten op bij een omgevingsvergunning:
1° de lasten in natura die de gemeenteraad heeft opgelegd bij de beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg, vermeld in artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
2° de lasten in natura met het oog op de verwezenlijking van een bescheiden woonaanbod als voldaan is aan de uitsluitende voorwaarde, vermeld in artikel 5.100 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021
3° de lasten in natura die de gemeenteraad met toepassing van artikel 5.6.11, §4, van de VCRO heeft opgelegd bij de volledige of gedeeltelijke vrijgave van een woonreservegebied
4° de financiële lasten bij toepassing van de volgende afwijkingsregels van stedenbouwkundige voorschriften van titel 4, hoofdstuk 4, van de VCRO:
a) de afwerkingsregel conform artikel 4.4.3. van de VCRO
b) de basisrechten voor zonevreemde constructies conform artikel 4.4.10 tot 4.4.20 van de VCRO
c) de zonevreemde functiewijzigingen conform artikel 4.4.23 van de VCRO.
§2. De financiële lasten, op te leggen met toepassing van paragraaf 1, 4°, bedragen:
a) 500 euro per toepassing van de afwerkingsregel conform artikel 4.4.3 van de VCRO voor de bouw van een nieuwe woning
b) 500 euro voor het herbouwen van een zonevreemd gebouw of van een zonevreemde woning, conform de artikelen 4.4.13, 4.4.14, 4.4.17, 4.4.18 en 4.4.20 van de VCRO
c) 10 euro/m², met een minimum van 100 euro en een maximum van 500 euro, voor elke netto bijkomende vierkante meter bruto bebouwde oppervlakte bij het uitbreiden van een zonevreemd gebouw of van een zonevreemde woning, conform de artikelen 4.4.15en 4.4.19 van de VCRO
d) 100 euro voor het verbouwen van een zonevreemd gebouw of van een zonevreemde woning, conform de artikelen 4.4.12 en 4.4.16 van de VCRO
e) 10 euro per vierkante meter bovengrondse nuttige vloeroppervlakte, met een minimum van 100 euro en een maximum van 500 euro, die van functie wijzigt, in toepassing van de zonevreemde functiewijzigingen conform artikel 4.4.23 van de VCRO.
§3. Bovenstaande lasten kunnen gecombineerd worden. De maximale last die in een omgevingsvergunning kan opgelegd worden, is echter beperkt tot 500 euro.
HOOFDSTUK 3. VERMINDERING VAN FINANCIËLE LAST IN GEVAL VAN AANVULLENDE LAST IN NATURA
Artikel 3
§1. Ingeval van een aanvullende last in natura staat de bevoegde overheid een volledige of gedeeltelijke vermindering van de financiële last zoals berekend in artikel 2, §2. Dit kan wanneer de aanvrager door kosteloze grondafstand zoals bepaald in artikel 75, §3, 3° van het Omgevingsvergunningsdecreet, al een inspanning levert om een project te realiseren dat positieve gevolgen heeft voor de gemeente of de gemeenschap zodat de combinatie daarvan met een financiële last een onevenredig zware last zou meebrengen voor de aanvrager in vergelijking met de voordelen die deze haalt uit het aangevraagde project.
Het bedrag van de financiële last zoals berekend in artikel 2, §2 wordt in dit geval verminderd met de schattingswaarde van de afgestane grond. Ingeval de schattingswaarde groter is dan de op te leggen financiële last, komt de financiële last te vervallen.
§2. Een aanvrager kan in zijn aanvraag een gratis grondafstand voorstellen. De vergunningverlenende overheid motiveert in de beslissing waarom wel, gedeeltelijk of niet op dit voorstel wordt ingegaan.
HOOFDSTUK 4. FINANCIËLE STEDENBOUWKUNDIGE LAST: BESTEMMING
Artikel 4
Overeenkomstig artikel 75, §4, tweede lid van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, worden de inkomsten van de financiële lasten, verworven op basis van deze verordening, door de gemeente aangewend voor het ruimtelijk beleid van de gemeente.
HOOFDSTUK 5.FINANCIËLE STEDENBOUWKUNDIGE LAST: BETALING, TERUGBETALING EN INVORDERING
Artikel 5
§1. De financiële stedenbouwkundige last wordt betaald binnen een termijn van drie maanden te rekenen van de afgifte van de vergunning, waarvan geen afstand is gedaan.
§2. Indien de beslissing van de bevoegde overheid tot afgifte van de vergunning met een administratief of jurisdictioneel beroep wordt aangevochten, begint de betalingstermijn maar te lopen vanaf de afgifte van de gevraagde vergunning in beroep of vanaf de verwerping van het beroep door de Raad voor Vergunningsbetwistingen of door de Raad van State.
§3. De vergunningsbeslissing vermeldt uitdrukkelijk het totaalbedrag van de financiële stedenbouwkundige last, de inhoud van de vorige paragrafen over de betalingstermijn en de betalingsmodaliteiten (naam rekeninghouder, rekeningnummer, te hanteren (gestructureerde) mededeling). Als de vergunning wordt verleend door de deputatie of de Vlaamse Regering, deelt de gemeente deze gegevens mee aan deze overheid.
§4. De betaalde last is terugvorderbaar in de volgende gevallen:
1° Als later dan 3 maanden na de afgifte toch nog afstand gedaan wordt van de vergunning zonder dat de werken begonnen zijn of de functiewijziging gerealiseerd werd
2° Bij het definitieve verval van de vergunning zonder dat de werken begonnen zijn of de functiewijziging gerealiseerd werd
3° Als de vergunning gedeeltelijk uitgevoerd werd. In dit geval wordt de last berekend voor de uitgevoerde werken en functiewijzigingen en is het eventueel te veel betaalde bedrag terugvorderbaar.
De houder van de vergunning vordert in bovenstaande gevallen de last of het saldo van de last terug via een beveiligde zending met vermelding van het rekeningnummer waarop het bedrag moet gestort worden. De gemeente onderzoekt de aanvraag en gaat binnen de 3 maand over tot de terugbetaling van het te veel betaalde bedrag.
Artikel 6
Als de vergunninghouder de financiële stedenbouwkundige last niet tijdig betaalt overeenkomstig artikel 5, en start met de uitvoering van de omgevingsvergunning, gaat de gemeente over tot invordering daarvan aan de hand van de uitvaarding van een dwangbevel met toepassing van artikel 177 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
HOOFDSTUK 6. FINANCIËLE WAARBORG BIJ LAST IN NATURA
Artikel 7
§1. Overeenkomstig artikel 77 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning wordt de verplichte financiële waarborg bij lasten in natura geregeld.
De waarborg moet gesteld worden binnen een termijn van 3 maanden te rekenen van de afgifte van de vergunning, waarvan geen afstand is gedaan.
§2. Indien de beslissing van de bevoegde overheid tot afgifte van de vergunning met een administratief of jurisdictioneel beroep wordt aangevochten, begint de betalingstermijn maar te lopen vanaf de afgifte van de gevraagde vergunning in beroep of vanaf de verwerping van het beroep door de Raad voor Vergunningsbetwistingen of door de Raad van State.
§3. De vergunningsbeslissing vermeldt uitdrukkelijk het totaalbedrag van de waarborg, de inhoud van de vorige paragrafen over de betalingstermijn en de betalingsmodaliteiten. Als de vergunning wordt verleend door de deputatie of de Vlaamse Regering, deelt de gemeente deze gegevens mee aan deze overheid.
HOOFSTUK 7. SLOTBEPALINGEN
Artikel 8
Het niet uitvoeren van de last kan leiden tot het verval van de vergunning overeenkomstig de artikelen 99 en 102 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.
Dit besluit wordt aan deputatie en gewest bezorgd voor de uitoefening van hun schorsingsbevoegdheid.
Na de voorziene schorsingstermijn wordt het besluit op de wettelijke manier bekendgemaakt.
Om het gebied in de Hooyaardstraat te beheren wordt voorgesteld om samen te werken met Natuurpunt afdeling Westland. Net zoals bij het beheer van het Bosseltje wordt voorgesteld om een beheerovereenkomst af te sluiten voor 18 jaar. De overeenkomst wordt zesjaarlijks geëvalueerd en loopt tot 31 december 2042.
Natuurpunt verbindt zich ertoe een aantal taken te behartigen met betrekking tot:
De gemeente neemt ook een aantal taken op zich met betrekking tot deze thema's.
Jaarlijks wordt door Natuurpunt tegen 1 februari de rapportering voorgelegd m.b.t. het jaarverslag van het voorbije jaar en het jaarprogramma van het komende jaar.
De raad keurt de beheerovereenkomst betreffende het gebied Hooyaardstraat langs de Broenbeek, kadastraal gekend 1e afdeling, sectie C, nrs. 519, 520, 521A, 522A, 523A, 524A, 525C en 526, goed.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur moet de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur opnieuw samen gesteld worden. Onderstaande voorwaarden worden vooropgesteld met betrekking de samenstelling van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur :
Vanuit het college van burgemeester en schepenen werd een voorstel uitgewerkt tot de vertegenwoordiging van de stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden in de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur:
Geleding | Aantal leden |
Milieu- en natuurverenigingen | 6 |
Landbouworganisaties | 4 |
Sociaal-culturele organisaties | 3 |
Jagersverenigingen | 1 |
Vakbondsorganisaties | 2 |
Zelfstandigen | 1 |
Individueel geïnteresseerden | 2 |
Totaal aantal stemgerechtigde leden | 19 |
Schepen van omgeving Respect | 1 |
Vertegenwoordiger Team Nieuw Bestuur | 1 |
Na goedkeuring door de gemeenteraad zullen brieven verstuurd worden naar de betreffende geledingen met de vraag om een vertegenwoordiger voor te dragen. Via sociale media en de Info uit LP zal ook een oproep gelanceerd worden naar (jongere) individueel geïnteresseerden. Vervolgens zal de vaststelling van de samenstelling van de milieuraad opnieuw ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.
Art. 6 van de statuten van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 25/06/2007:
Het mandaat van effectieve en plaatsvervangende leden geldt voor de duur van de zittingstijd van de gemeenteraad. En wordt na de installatie van de nieuwe gemeenteraad telkens hernieuwd. De verenigingen dienen aangeschreven te worden en binnen de maand dienen zijn hun vertegenwoordigers mede te delen.
De gemeenteraad keurt het voorstel met betrekking tot de vertegenwoordiging van de stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden in de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur goed:
Geleding | Aantal leden |
Milieu- en natuurverenigingen | 6 |
Landbouworganisaties | 4 |
Sociaal-culturele organisaties | 3 |
Jagersverenigingen | 1 |
Vakbondsorganisaties | 2 |
Zelfstandigen | 1 |
Individueel geïnteresseerden | 2 |
Totaal aantal stemgerechtigde leden | 19 |
Schepen van omgeving Respect | 1 |
Vertegenwoordiger Team Nieuw Bestuur | 1 |
Conform artikel 1.3.3. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening beslist de gemeenteraad welke maatschappelijke geledingen binnen de gemeente worden opgeroepen om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.
Artikel 1 van het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale, intergemeentelijke en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening bepaalt dat in een gemeente met niet meer dan 10.000 inwoners, minstens 3 verschillende maatschappelijke geledingen moeten opgeroepen worden om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de gemeentelijke of intergemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.
Volgende maatschappelijke geledingen worden als onderling verschillend beschouwd:
- de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer milieu- en natuurverenigingen;
- de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van werkgevers of zelfstandigen met uitsluiting van verenigingen van handelaars of landbouwers;
- de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van handelaars;
- de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van landbouwers;
- de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van werknemers.
Het aantal leden van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening is afhankelijk van het inwoneraantal van de gemeente. Voor een gemeente met minder dan 10.000 inwoners is dit minimum 7 en maximum 9 leden. Minimum één vierde van de leden, waaronder de voorzitter, zijn deskundigen inzake ruimtelijke ordening. De overige leden zijn vertegenwoordigers van de voornaamste maatschappelijke geledingen binnen de gemeente. Leden van de gemeenteraad of het schepencollege kunnen geen lid van de adviescommissie zijn.
Er wordt voorgesteld om volgende maatschappelijke geledingen op te roepen:
Dit zijn dezelfde geledingen als in de huidige legislatuur. De geleding 'Jeugd en sociaal-culturele verenigingen' heeft echter geen kandidaten voorgedragen.
Deze 5 geledingen voldoen samen met 4 deskundigen aan bovenstaande voorwaarden voor de samenstelling van de adviescommissie. Na goedkeuring worden de betreffende geledingen binnen de gemeente opgeroepen om één of meer vertegenwoordigers voor te dragen. De maatschappelijke geledingen die een lid voordragen, dragen tevens een plaatsvervanger voor. Decretaal mag maximum 2/3 van de leden van de adviesraad mag van hetzelfde geslacht zijn. Daarom worden de geledingen opgeroepen om zowel een mannelijke als vrouwelijke kandidaat voor te dragen.
De GECORO nodigt ook voor elke vergadering een vertegenwoordiger uit van elke politieke fractie in de gemeenteraad. Deze personen kunnen de toelichtingen bijwonen en deelnemen aan een eventuele bespreking van het onderwerp, maar mogen de beraadslaging over het advies van de commissie en de stemming erover niet bijwonen,
De gemeenteraad beslist dat volgende maatschappelijke geledingen binnen de gemeente worden opgeroepen om één of meerdere vertegenwoordigers en plaatsvervangers voor te dragen als lid van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening:
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur moet de gemeentelijke Raad Lokale Economie opnieuw samen gesteld worden.
De Raad Lokale Economie wordt samengesteld uit:
Stemgerechtigde leden:
Niet-stemgerechtigde leden:
Na goedkeuring van de samenstelling zullen de betreffende geledingen gecontacteerd worden met de vraag om een vertegenwoordiger voor te dragen. Alsook zal een oproep gepubliceerd worden in de "Info uit LP" voor de vrije beroepen en geïnteresseerde leden. Vervolgens zal de vaststelling van de samenstelling van de Raad Lokale Economie opnieuw ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.
De raad keurt het voorstel met betrekking tot de samenstelling voor de Raad Lokale Economie goed:
Stemgerechtigde leden:
Niet-stemgerechtigde leden:
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur moet de gemeentelijke Landbouwraad opnieuw samengesteld worden. Het reglement, goedgekeurd in de gemeenteraad van 05/11/2001, omschrijft dat de landbouwraad samengesteld wordt uit vertegenwoordigers van verenigingen die volgens hun doelstellingen georiënteerd zijn op het behartigen van de landbouwbelangen of een specifieke werking voor de landelijke bevolking ontplooien.
De landbouwraad wordt samengesteld uit:
Na goedkeuring van het voorstel samenstelling zullen de betreffende landbouworganisaties gecontacteerd worden met de vraag om een vertegenwoordiger of plaatsvervanger voor te dragen. Vervolgens zal de vaststelling van de samenstelling van de Landbouwraad opnieuw ter goedkeuring voorgelegd worden aan gemeenteraad.
De raad keurt het voorstel met betrekking tot de samenstelling van de Landbouwraad goed:
Team Nieuw Bestuur wenst volgend amendement toe te voegen aan dit besluit:
"Alle burgers en organisaties met interesse of expertise kunnen betrokken worden bij de landbouwraad. De coördinerende stuurgroep is op heden samengesteld uit afgevaardigden van:"
Over deze toevoeging wordt gestemd met 11 stemmen tegen en 7 stemmen voor.
Dit amendement wordt niet goedgekeurd.
Het subsidiebedrag wordt opgedeeld in 2 categorieën.
Volgende zaken werden gewijzigd:
Wat
Wie een initiatief ontplooit in een straat of buurt binnen het grondgebied Langemark-Poelkapelle met het oog op het bevorderen van de sociale contacten binnen een bepaald gebied, komt in aanmerking voor een subsidie van het lokaal bestuur Langemark-Poelkapelle. Onder straat en buurtfeest wordt verstaan bijvoorbeeld Kerstfeest, Sint-Maartensfeest, nieuwjaarsreceptie, straatbarbecue, …
Straatfeest
Dat is een activiteit voor alle bewoners van de volledige straat of een duidelijk afgebakend deel ervan. Vraag je subsidie aan met minimaal 2 personen die ouder zijn dan 18 jaar en die elk op een ander adres wonen. Het minimaal aantal bezoekers bedraagt 20 personen.
Buurtfeest
Dat is een activiteit voor alle bewoners van minstens twee volledige straten, met een extra feestelijk karakter door extra animatie of een speciaal programma. Vraag je subsidie aan met minimaal 3 personen die ouder zijn dan 18 jaar en die elk op een ander adres wonen. Het minimaal aantal bezoekers bedraagt 80 personen.
Voorwaarden
Hoe aanvragen
Wie?
De organisatoren van het evenement dienen de aanvraag in. Afhankelijk van het soort feest (straat of buurt) mag het desbetreffende minimaal aantal personen niet onder éénzelfde dak wonen.
Wanneer?
Hoe?
Een volledige aanvraag kan je indienen via het e-loket op lp.be
Beoordeling
Het college van burgemeester en schepenen beslist binnen de 14 dagen over de aanvaarding van uw aanvraag, op advies van Team Ontspannen. De aanvragers worden via mail of per brief op de hoogte gebracht van de beslissing.
Als het straat of buurtfeest omwille van uitzonderlijke omstandigheden (slecht weer,…) niet kan doorgaan, wordt dit gemeld samen met de nieuwe datum aan Team Ontspannen. Er hoeft geen nieuwe aanvraag te worden ingediend als het straat- of buurtfeest nog in hetzelfde jaar georganiseerd zal worden.
Bedrag
Het subsidiebedrag wordt opgedeeld in 2 categorieën.
De subsidie is bedoeld om de basisorganisatiekosten te helpen dragen zoals affiches, versieringen, huur materiaal, tent, animatie, … Lokaal aankopen wordt extra aangemoedigd doordat minstens het bedrag van het toegekende subsidiebedrag lokaal moet aangekocht worden.
Uitbetaling
Voor de uitbetaling dienen de organisatoren binnen de 3 maanden na de activiteit volgende te bezorgen bij het gemeentebestuur via het formulier op e-loket “Uitbetaling straat- en buurtfeesten”:
Na gunstige controle wordt de subsidie uitbetaald.
Beschikbare kredieten
De toekenning van de bedragen is afhankelijk van de beschikbare kredieten in het meerjarenplan van het lokaal bestuur.
Dit reglement treedt onmiddellijk in werking na goedkeuring door de gemeenteraad. Het reglement goedgekeurd op 12 december 2022 wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van het nieuw subsidiereglement.
In 2019 richtte werd het Vredesplatfform Westhoek -Vredeshoek opgericht. Het vredesplatform Westhoek - Vredeshoek wil de krachten bundelen van alle vredesspelers die actief zijn in de Westhoek: vzw Moeders voor Vrede, vzw Peace Village, Wakker voor vrede, Vredesfonds en Vredesdienst Ieper, Netwerk Oorlog en Vrede en de Ijzertoren, met het opzet hun vredesmissie te realiseren. Dit overleg wordt aangevuld met een aantal stichtende leden die zich persoonlijk engageren. Elk lid erkent en onderschrijft de missie – de droom- van het platform. Het Platform is een feitelijke vereniging die een onafhankelijke werking nastreeft en een kritische vredesstem wil laten horen in actuele debatten over ‘oorlog en vrede’. Bevoorrechte partner is het provinciebestuur van West-Vlaanderen samen met 18 Westhoek gemeenten, waaronder Langemark-Poelkapelle.
Bekendste projecten van het Westhoek Vredeshoek vredesplatform zijn het Vredeslicht en de inleefreis voor jongeren aan Palestina.
Het Vredesplatform Westhoek-Vredeshoek vraagt terug het engagement aan te gaan voor de beleidsperiode 2025-2030.
De Gemeenteraad gaat akkoord met de engagementsverklaring inzake vredeswerking voor de beleidsperiode 2025-2030
In 2010 werd het Tank Memorial Ypres Salient (TMYS) opgericht in het centrum van Poelkapelle, meer bepaald op het Guynemerplein waar tot 1942 de gestrande Mark IV tank stond.
Dit op initiatief van het TMYS-comité. In 2010 werd een eerste overdrachtsdocument ondertekend, waarbij het lokaal bestuur mede-eigenaar werd van het monument.
15 jaar na datum is het monument uitgebreid onder meer:
In het nieuwe overdrachtsdocument wordt voorgesteld om al die zaken onder de noemer TMYS te benoemen. Het lokaal bestuur engageert zich om dit als een geheel te zien.
Nu staan deze extra’s opgesteld in Hotel Oude Abdij te Lo - Reninge maar moet daar weg om persoonlijke redenen. Er wordt ook gevraagd om zowel de Garden of Remembrance, de standaard en de standaardhouder, alsook de lessenaar en het register in bewaring te mogen houden in het gemeentehuis. Het lokaal bestuur engageert zich om de extra’s, voorgesteld als een geheel onder de noemer TMYS, in bruikleen te aanvaarden.
In het overdrachtsdocument van 2010 stonden de leden van het lokaal bestuur ook met naam genoteerd. Nu zijn de leden van Langemark-Poelkapelle alleen nog maar benoemd bij functie.
De gemeenteraad gaat akkoord met het nieuwe overdrachtsdocument voor het TMYS monument
De gemeenteraad neemt akte.