Het verslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 4 november 2024 wordt ter goedkeuring voorgelegd. Het audiovisuele zittingsverslag kan u bekijken via deze link. De raadszitting start op 0:00:00 en eindigt op 0:02:25.
Het verslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 5 december 2024 (installatievergadering) wordt ter goedkeuring voorgelegd. Het audiovisuele zittingsverslag kan u bekijken via deze link. De raadszitting start op 17:30 en eindigt op 22:15.
Het verslag van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 4 november 2024 wordt goedgekeurd.
Het verslag van de Raad Maatschappelijk Welzijn van 5 december 2024 wordt verdaagd wegens verkeerde bijlage. Dit verslag wordt opnieuw geagendeerd op de volgende zitting.
De adviesbevoegdheid van de Lokale Adviescommissie (LAC) ligt in het verlengde van de hoofdopdracht van het OCMW: het verzekeren van het recht op maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke integratie. De LAC behandelt de minimale levering van elektriciteit, gas en water, meer bepaald de af - en heraansluiting van een abonnee. Dankzij de LAC worden vaak afsluitingen vermeden, en kan de sociale dienst bemiddelen tussen de leverancier en klant.
Gezien de bevoegdheid van de LAC wordt gevraagd een vertegenwoordiger te kiezen uit de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
De raad maatschappelijk welzijn van Langemark-Poelkapelle stelt mevr Valerie Deraeve aan als vertegenwoordiger in de Lokale Adviescommissie elektriciteit, gas en water voor de legislatuur 2025-2030.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
De raad maatschappelijk welzijn van Langemark-Poelkapelle stelt dhr Jan Halewyck aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de Lokale Adviescommissie elektriciteit, gas en water voor de legislatuur 2025-2031.
OCMW Langemark-Poelkapelle was geruime tijd partner van SVK Woonsleutel. Dit sociaal verhuurkantoor werd in 2023 opgesplitst in 3 verschillende woonmaatschappijen en alle huurcontracten voor onze gemeente werden overgenomen door Thuiswest. De vzw zelf wordt binnenkort ontbonden. Hiervoor moeten twee raadsleden aangeduid worden om de gemeente te vertegenwoordigen op de bijzondere algemene vergadering(en).
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Mevr Valerie Deraeve wordt aangeduid als eerste vertegenwoordiger voor SVK Woonsleutel.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Dhr Thijs Supply wordt aangeduid als tweede vertegenwoordiger voor SVK Woonsleutel.
Eerstelijnszone Westhoek omvat de 9 westhoekgemeenten Heuvelland, Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke en vormt een netwerk van lokale overheden en eerstelijnsprofessionals waar ontmoeten, inspireren, verbinden centraal staat. Door neutrale en lokale samenwerking wordt gebouwd aan een betere toegankelijkheid van zorg en welzijn voor elke burger.
Eerstelijnszone Westhoek is erkend als zorgraad door de Vlaamse Overheid. De vzw bestaat uit een algemene vergadering, een bestuursorgaan en een dagelijks bestuur.
1. De algemene vergadering (Zorgforum) bestaat uit stemgerechtigde leden en toegetreden leden. Ze bestaat uit max. 53 leden. De stemgerechtigde leden vormen samen een representatie van het dynamisch werkveld van Eerstelijnszone Westhoek. Dit zijn vertegenwoordigers uit 4 verschillende clusters:
Cluster ‘gezondheidszorg’: bv. huisarts, psycholoog, kinesitherapeut, logopedist, thuisverpleging, …
Cluster ‘welzijn’: bv. thuiszorg, CAW, Diensten Maatschappelijk Werk Ziekenfonds, WZC, VAPH, Opgroeien, ...
Cluster ‘lokale besturen’: bv. schepen Sociale zaken/welzijn, diensthoofd Sociale zaken/welzijn, …
Cluster ‘Personen met een zorg- of ondersteuningsnood’: lid van mantelzorgvereniging, patiëntenvereniging, vrijwillige thuisoppasdienst, …
De algemene vergadering heeft statutaire bevoegdheden zoals bv. het wijzigen van de statuten, benoemen van bestuurders, goedkeuren van de begrotingen en de jaarrekeningen. Daarnaast hebben de leden van de algemene vergadering een belangrijke verbindende rol. Ze helpen mee een draagvlak creëren bij de achterban en geven informatie door.
Maximaal 10 leden kunnen afgevaardigd worden voor de cluster lokale besturen in de algemene vergadering van Eerstelijnszone Westhoek. Ieder lokaal bestuur kan 1 persoon afvaardigen, daarnaast kan ook DVV Westhoek een vertegenwoordiger afvaardigen.
2. Het bestuursorgaan (Zorgraad) wordt gekozen door de leden van de algemene vergadering en bestaat uit bestaat uit max. 25 leden.
Minimum 4 en maximaal 7 leden kunnen afgevaardigd worden voor de cluster lokale besturen in het bestuursorgaan (de zorgraad) van Eerstelijnszone Westhoek. De bestuurders worden benoemd voor een termijn van 6 jaar. Voor wat de lokale besturen betreft wordt hierop een uitzondering gemaakt. Dit staat bepaald in het intern reglement van de vzw. Vier van de lokale besturen zetelen in het bestuursorgaan in een systeem van beurtrol: twee lokale besturen zetelen in het bestuursorgaan voor een periode van drie jaar en worden opgevolgd door twee andere lokale besturen die bij de start niet zetelen in het bestuursorgaan.
3. De leden van het dagelijks bestuur worden verkozen door het bestuursorgaan. Zij staan in voor de operationele werking van de VZW in overleg met het medewerkersteam. Iedere cluster kan iemand afvaardigen voor deelname aan het dagelijks bestuur van de vzw.
Op vrijdag 7 februari organiseert DVV Westhoek het clusteroverleg lokale besturen Eerstelijnszone Westhoek, aansluitend op het overleg met voorzitters van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Op dit clusteroverleg worden de kandidaten overlopen en wordt de afvaardiging naar de algemene vergadering, het bestuursorgaan en eventueel het dagelijks bestuur per lokaal bestuur afgesproken. Na dit overleg wordt ieder lokaal bestuur op de hoogte gebracht van de gemaakte afspraken.
Tijdens de algemene vergadering van 27 maart 2025 gebeurt:
De aanvaarding nieuwe leden AV en bestuursorgaan.
De verkiezing voorzitter en leden dagelijks bestuur.
Het afdelingshoofd Leven wordt aangeduid als stemgerechtigd lid van de algemene vergadering van de Eerstelijnszone Westhoek voor de legislatuur 2025-2030.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
Mevr Valerie Deraeve wordt aangeduid als vertegenwoordiger voor de Cluster Lokale Besturen binnen het bestuursorgaan (Zorgraad) van de Eerstelijnszone Westhoek voor de legislatuur 2025-2030.
Het reglement van de klusjesdienst wordt aangepast. De aanpassingen zijn in het geel aangebracht in de bijlage.
Onderstaande zaken worden aangepast:
Elke nieuwe aanvraag wordt chronologisch behandeld. Wanneer de cliënt voor het eerst beroep doet op de klusjesdienst, gaat de maatschappelijk werker van de Thuishulp De Wissel op huisbezoek bij de aanvrager. De maatschappelijk werker voert een sociaal onderzoek en gaat daarbij na of de cliënt voldoet aan de voorwaarden om gebruik te maken van de klusjesdienst. Wanneer de cliënt daarna nogmaals beroep doet op de klusjesdienst volstaat een eenvoudige aanvraag via telefoon, email of loketbezoek. Voor alle vragen en problemen neemt de aanvrager contact op met Thuishulp De Wissel.
Bij overschrijding van de capaciteit van de klusjesdienst (maximaal 80 klanten) wordt een wachtlijst aangelegd waarin voorrang geven wordt aan de meest zorgbehoevenden. Thuishulp De Wissel beslist over de graad van zorgbehoevendheid op basis van sociaal onderzoek.
Soort klusjes
De klusjesmedewerker voert kleine klusjes uit zoals beschreven in artikel 7. De klusjeshulp is beperkt tot het afgesproken werk. Bijkomende klusjes moeten steeds vooraf aangevraagd worden bij Thuishulp De Wissel. In bijlage 1 ‘Taken’ vindt u de lijst van toegestane en niet-toegestane klusjes.
Tijdens de zomermaanden heeft tuinonderhoud prioriteit. Andere klusjes worden indien mogelijk uitgesteld tot in de winter. Niet groentaken worden enkel uitgevoerd als er ruimte is in de planning van de klusjesman en buiten het hoogseizoen (in de wintermaanden)
Bij dringende klusjes kan doorverwezen worden naar een andere dienst of zelfstandige.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn neemt akte.