De beleidsondersteuner sociale dienst wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de Regionale Adviesraad Westhoek van Gezondheidsmakers voor de legislatuur 2025-2030.
Het verslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 5 december 2024 (installatievergadering) wordt ter goedkeuring voorgelegd. Het audiovisuele zittingsverslag kan u bekijken via deze link. De raadszitting start op 17:30 en eindigt op 22:15.
Het verslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 januari 2025 wordt ter goedkeuring voorgelegd. Het audiovisuele zittingsverslag kan u bekijken via deze link. De raadszitting start op 1:16:45 en eindigt op 1:39:23.
De verslagen van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 5 december 2024 en 20 januari 2025 worden goedgekeurd.
Artikel 38 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de raad maatschappelijk welzijn bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vaststelt waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad.
De grootste wijzigingen ten opzichte van de vorige zittingsperiode zijn:
De raad maatschappelijk welzijn kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.
Artikel 38 decreet lokaal bestuur.
De raad keurt het huishoudelijk reglement van de raad maatschappelijk werk goed.
De code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch zorgvuldig te kunnen handelen bij de uitoefening van het mandaat.
Op basis van het model van de VVSG is een voorstel van deontologische code uitgewerkt. Deze omvat onder andere de oprichting van een deontologische commissie.
Deze is met elke fractie besproken op 29 januari 2025.
Decreet lokaal bestuur, artikels 39 (gemeenteraad), 55 (college van burgemeester en schepenen), 74 (raad voor maatschappelijk welzijn), 83 (vast bureau) en 112 (bijzonder comité voor de sociale dienst)
De raad maatschappelijk welzijn keurt de deontologische code voor de politieke organen goed.
Wijzigingen aan begrip dagelijks bestuur ten opzichte van vorige legislatuur:
Daden van beheer zijn in het verleden niet expliciet bepaald. Deze worden in dit besluit wel opgenomen.
De raad maatschappelijk welzijn keurt de bepaling definitie dagelijks bestuur en daden van beheer goed:
Algemene omschrijving
De handelingen van dagelijks bestuur hebben betrekking op de regeling van de behoeften van het dagelijks leven, de zaken van gering belang en de zaken die naar snelheid van optreden een dringend karakter vertonen.
Alle beheersdaden zonder financiële impact die niet expliciet tot de bevoegdheid van de raad maatschappelijk welzijn behoren, behoren tot het dagelijks bestuur.
Alle beheersdaden die betrekking hebben op het aangaan van verbintenissen met financiële impact op het exploitatiebudget en die niet onder toepassing van de overheidsopdrachtenwetgeving vallen, behoren tot het dagelijks bestuur. Dit omvat ook de bevoegdheid om leningen aan te gaan en schuldpapier uit te geven met het oog op de financiering van de uitgaven die voorzien zijn in het meerjarig financieel beleidsplan.
Dagelijks bestuur in het kader van Overheidsopdrachten
Het dagelijks bestuur in het kader van overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten omvat de hiernavolgende bevoegdheden, die toegewezen worden aan het vast bureau:
Worden eveneens als dagelijks bestuur beschouwd, waarvoor het vast bureau bevoegd is: alle beslissingen met betrekking tot het aanbrengen van wijzigingen aan een lopende overheidsopdracht, hetzij geïnitieerd door de raad maatschappelijk welzijn hetzij door het vast bureau, genomen in toepassing van artikel 37 en 38 van het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en latere wijzigingen.
De bepalingen en beperkingen opgenomen in de voorgaande paragrafen van onderhavig artikel kunnen in geen geval afbreuk doen aan de bevoegdheid van het vast bureau om op eigen initiatief de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten vast te stellen in gevallen van dwingende en onvoorziene omstandigheden, zelfs indien dit niet valt onder de huidige omschrijving van het begrip “dagelijks bestuur”, voor zover het vast bureau zich hierbij beroept op de bepalingen van artikel 56 §4 en artikel 269 van het decreet lokaal bestuur.
Daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen
Het vast bureau is bevoegd voor alle daden van beheer over onroerende goederen. Hieronder worden begrepen alle daden en handelingen die nuttig en nodig zijn voor het behoud, de goede werking, de opbrengst, … van het goed. Deze daden worden beschouwd als dagelijks bestuur.
Worden eveneens beschouwd als daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen door het vast bureau, en dus dagelijks beheer, het afsluiten van gebruiksovereenkomsten met betrekking tot onroerende goederen met een maximale duur van 9 jaar.
Rapportage
De besluiten door het vast bureau genomen met toepassing van onderhavig reglement houdende de vaststelling van het begrip dagelijks bestuur, kunnen door de raadsleden worden ingezien in de notulen van het vast bureau.
De beslissing van de raad maatschappelijk welzijn van 29 april 2019 wordt opgeheven en integraal vervangen door huidig besluit.
Een eretitel is een onderscheiding tot beloning van een langdurige en eervolle loopbaan voor een schepen of raadslid van de gemeente.
De raad kan de eretitels van de schepenen of raadsleden toekennen onder de voorwaarden die hij bepaalt. In het verleden zijn deze titels toegekend aan:
Toekenning | Naam | Raadslid | Schepen | Titel |
2007 | Daniël Vanlerberghe |
|
| Ere-schepen |
2013 | Dirk Deraeve | 1989-2012 | 1993-2012 | Ere-schepen |
2015 | Luc Maddelein | 1983-2006 | 2001-2006 | Ere-raadslid |
2019 | Luc Vandamme | 2001-2018 | 2007-2012 | Ere-schepen |
2019 | Antoon Verstraete | 1983-2018 | 1995-2000 | Ere-schepen |
2019 | Frank Gheeraert | 2001-2018 | 2013-2018 | Ere-schepen |
2021 | Johan Vanysacker | 2001-2020 | 2001-2020 | Ere-schepen |
De raad stelt voor om het toekennen van eretitels via een reglement te regelen. De toekenning van een eretitel aan burgemeesters is een bevoegdheid van de Vlaamse Regering.
De raad keurt het reglement voor het toekennen van eretitels aan mandatarissen en raadsleden goed.
Artikel 1.
De raad kan aan gewezen mandatarissen de machtiging verlenen om de titel van ereraadslid of erevoorzitter te dragen.
Artikel 2.
Voor de titel ereraadslid moet de gewezen mandataris minstens 18 jaar hebben gezeteld (gemeenteraad of raad maatschappelijk welzijn) en van onberispelijk gedrag zijn.
Voor de titel van ereschepen of erevoorzitter moet de gewezen mandataris minstens 18 jaar hebben gezeteld (gemeenteraad of raad maatschappelijk welzijn) waarvan minstens 5 jaar als schepen of voorzitter en van onberispelijk gedrag zijn.
De schepen van rechtswege heeft de keuze tussen de eretitel van ereschepen of de eretitel van erevoorzitter.
De titel van ereschepen heeft voorrang op de titel van ereraadslid. Beide titels kunnen niet samen gedragen worden.
Artikel 3.
Voor de berekening van de vereiste mandaatjaren worden de periodes van wettelijke verhindering meegerekend. Een volledige legislatuur wordt voor 6 jaar meegerekend.
Artikel 4.
Onder onberispelijk gedrag dient te worden verstaan het ontbreken van een strafrechtelijke of tuchtrechtelijke veroordeling.
Als na de toekenning van de titel de betrokkene een strafrechtelijke of tuchtrechtelijke veroordeling oploopt, kan de raad de titel intrekken.
Artikel 5.
De eretitel mag niet gevoerd worden als de betrokkene nadien een politiek ambt opneemt in een gemeente.
Artikel 6.
De aanvraag tot het bekomen van een eretitel kan uitgaan van:
Artikel 7.
Aan de machtiging tot het voeren van een titel van ereraadslid of ereschepen zijn geen voordelen verbonden.
Artikel 8.
Dit reglement treedt in werking op 17 februari 2025.
Lokale mandatarissen en raadsleden kunnen een eretitel toegekend krijgen als beloning voor de loopbaan. De toekenning van een eretitel aan burgemeesters is een bevoegdheid van de Vlaamse Regering. De toekenning van een eretitel aan raadsleden (gemeente, OCMW of provincie), schepenen en OCMW-voorzitters is een bevoegdheid van het betrokken bestuur. De raad keurde hiervoor een reglement goed in de zitting van 17 februari 2025.
Aan de raad wordt gevraagd om de titel van ere-voorzitter toe te kennen aan mevr Maddy Bouden voor de bekleding van volgende ambten:
De raad kent de titel van ere-voorzitter toe aan mevr Maddy Bouden.
Huis van het Kind is een lokaal samenwerkingsverband van diensten dat (aanstaande) gezinnen, jongeren en kinderen ondersteunt. Samen met de kernpartners slaan zij de handen in elkaar om alle ouders, jongeren en kinderen wegwijs te maken doorheen het welzijnslandschap en kinderen te ondersteunen om ten volle kind te zijn.
Huis van het Kind Zorgregio Ieper is actief in volgende gemeenten: Langemark-Poelkapelle - Heuvelland - Mesen - Lo-Reninge - Zonnebeke - Ieper
Naar aanleiding van de installatie van de nieuwe bestuursploeg vraagt Huis van het Kind zorgregio Ieper één vertegenwoordiger aan te duiden voor zowel hun algemene vergadering als raad van bestuur, als ook een plaatsvervanger.
De raad gaat over tot geheime stemming.
De stemming geeft volgende resultaten:
Mevr Veerle Masschelein wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen en raad van bestuur van Huis van het Kind Zorgregio Ieper voor de legislatuur 2025-2030.
Voor de algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Cipal dient een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger vanuit het OCMW aangeduid te worden.
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers (vennoten). Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.
Het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering is onverenigbaar met het mandaat van lid van één van de andere organen. De onverenigbaarheden, vermeld in artikel 436 DLB, zijn ook van toepassing op de vertegenwoordigers van de algemene vergadering. Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur is het mogelijk om voor het gemeentebestuur en het OCMW-bestuur dezelfde personen af te vaardigen.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
De Raad Maatschappelijk Welzijn van Langemark-Poelkapelle stelt mevr Valerie Deraeve aan als afgevaardigde op de Algemene Vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Cipal voor de legislatuur 2025-2030.
De geheime stemming geeft volgende resultaten:
De Raad Maatschappelijk Welzijn van Langemark-Poelkapelle stelt dhr Lieven Vanbelleghem aan als plaatsvervangend afgevaardigde op de Algemene Vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Cipal voor de legislatuur 2025-2030.
Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal, infoavdv@cipal.be.
Logo Midden-West-Vlaanderen gaat vanaf 2025 verder onder de naam "Gezondheidsmakers". Het gebied wordt ook verdeeld in 2 referentieregio's: Westhoek en Midwest. Langemark-Poelkapelle behoort tot de regio Westhoek. Voor de regionale adviesraad Westhoek wordt gevraagd om een vertegenwoordiger aan te duiden, die zich ook kandidaat kan stellen om deel uit te maken van het dagelijks bestuur of die zich ook kandidaat kan stellen voor de rol van voorzitter van de regionale adviesraad.
De regionale adviesraden kan je vergelijken met het bestuursorgaan van het vroegere Logo Midden-West-Vlaanderen. Gezondheidsmakers blijft voeling houden met het ganse netwerk en organiseert verschillende netwerkmomenten waar iedereen op mag aanwezig zijn. Via deze netwerkmomenten willen ze input krijgen van regionale partners om mee te bepalen welke koers ze uitgaan inzake gezondheidspromotie en ziektepreventie binnen onze regio. Er worden zowel regionale als thematische als settinggerichte als projectgerichte netwerkmomenten georganiseerd.
Functie regionale adviesraden:
Samenstelling :
We vergaderen ongeveer 4 keer per jaar, twee keer digitaal, twee keer in real life. Het vergadermoment spreken we af met de leden.
Voor de vertegenwoordiger van de regionale adviesraad binnen het Vlaams bestuursorgaan geeft men volgend profiel door:
Taken vertegenwoordiger bestuursorgaan Logo Vlaanderen
De beleidsondersteuner sociale dienst wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de Regionale Adviesraad Westhoek van Gezondheidsmakers voor de legislatuur 2025-2030.
VZW Schuldbemiddeling is een samenwerkingsverband van 19 OCMW's en 2 CAW's om door collectieve tewerkstelling van juristen juridische ondersteuning te verzekeren aan de sociale diensten van de aangesloten besturen en organisaties, inzake schuldbemiddeling en consumentenkredieten. Langemark - Poelkapelle is sinds 2005 lid van de vzw en heeft een overeenkomst voor 1 dagdeel ondersteuning per maand.
Er wordt gevraagd een stemgerechtigd lid af te vaardigen voor de algemene vergadering.
Het afdelingshoofd Leven wordt aangeduid als stemgerechtigd lid van de algemene vergadering van de vzw Schuldbemiddeling voor de legislatuur 2025-2030.
Sinds 2019 is er een samenwerking met Natuurpunt voor de aanplant en inrichting van de buitencontouren van de zorgcampus met streekeigen groen en vogelbosjes. Natuurpunt staat ook in voor het beheer sinds 2019. In samenwerking met Natuurpunt, de werkgroep Actie voor Vrede en de Vrije basisschool Langemark, werd in 2019 ook het vredesbos aangeplant t.h.v. de Wildertuin. Er werd ook samengewerkt in kader van de aanleg van het rollator pad waarbij de inrichting en het beplantingsplan voor insectenvriendelijke bloemenborders werden uitgewerkt. Deze samenwerking werd nog nooit geformaliseerd. Door de opmaak van de beheerovereenkomst worden de afspraken vastgelegd. Net zoals bij het beheer van het Bosseltje wordt voorgesteld om een beheerovereenkomst af te sluiten voor 18 jaar. De overeenkomst wordt zesjaarlijks geëvalueerd.
Natuurpunt verbindt zich ertoe een aantal taken te behartigen met betrekking tot:
Het OCMW neemt ook een aantal taken op zich met betrekking tot deze thema's.
Jaarlijks wordt door Natuurpunt gerapporteerd over de data en reden van de uitgevoerde werken. Daarnaast wordt ook jaarlijks een overzicht gegeven van de geplande onderhouds- en beheerwerken en maatregelen m.b.t. de inrichting.
De raad keurt de beheerovereenkomst betreffende een gedeelte van het terrein van het Woonzorgcentrum De Boomgaard, Lekkerboterstraat 1, kadastraal gekend 1e afdeling, sectie C, nr. 1069B2, 1072X en 1068F, goed.
Bij de aanvang van de zittingsperiode neemt het bijzonder comité voor de sociale dienst een huishoudelijk reglement aan waarin, in voorkomend geval, nadere regels over de werking van het bijzonder comité voor de sociale dienst zijn bepaald. Dit is gebeurd in zitting van 14 januari 2025.
Het is evenwel de raad voor maatschappelijk welzijn die het bedrag van het presentiegeld van het bijzonder comité bepaalt.
Het presentiegeld bedraagt voor het bijwonen van de vergaderingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst maximaal evenveel als het presentiegeld van de gemeenteraadsleden van de gemeente die door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt bediend, voor hun aanwezigheid op de gemeenteraad.
Decreet Lokaal Bestuur, art. 107
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn bepaalt het presentiegeld op 125 EUR voor
- De vergadering zoals gewoonlijk;
- de vergadering waarvoor men in principe recht op presentiegeld heeft, maar waarvoor
het aanwezigheidsquorum niet werd bereikt;
- de vergaderingen die slechts gedeeltelijk werden bijgewoond, maar voor minstens de helft van de agendapunten
- de vergaderingen die werden hervat op een andere dag
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn geeft de opdracht aan het Bijzonder Comité om deze bepalingen in hun huishoudelijk reglement op te nemen.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn neemt akte.
De raad gaat over tot geheime stemming.
De stemming geeft volgende resultaten:
Mevr Valerie Deraeve wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen en raad van bestuur van Huis van het Kind Zorgregio Ieper voor de legislatuur 2025-2030.