Terug Gemeenteraad

ma 26/06/2023 - 20:00 OC 't Madointje

Openbare zitting

Algemeen Bestuur

Onthaal en Administratie

  • Het verslag van de gemeenteraadszitting van 22 mei 2023 wordt ter goedkeuring voorgelegd. Het audiovisuele zittingsverslag kan u bekijken via deze link. De raadszitting start op 00:00:00 en eindigt op 01:04:14.

  • Het bestuur wenst over te gaan tot het plaatsen van een tijdelijke vaste camera op het grondgebied om sluikstorten en vandalisme tegen te gaan. 

  • Eind 2017 startte Mirom een dossier op voor de aankoop van drie bewakingscamera’s om in te zetten op handhaving als sluitstuk van een integraal zwerfvuilbeleid. In dit kader werd een samenwerking opgestart tussen de gemeente, de politiezone en Mirom.

    Zoals vastgelegd in de overeenkomst, worden de cameralocaties telkens bepaald in samenspraak met de gemeente. Na de plaatsbepaling zorgt Mirom voor de plaatsing van de camera volgens de wettelijke normen, het verwerken van de beelden en de opmaak van de bestuurlijke verslagen. Deze bestuurlijke verslagen worden overgemaakt aan de sanctionerend ambtenaar van de gemeente of politiezone die zorgen voor de verdere afhandeling waarna een beslissing kan genomen worden over een eventuele sanctie.

    Om blijvend tegemoet te komen aan de vraag naar extra inzet en om een vlotte opvolging te kunnen garanderen, werd er intussen vanuit Mirom geïnvesteerd in bijkomende camera’s en extra personeel. Dit heeft ervoor gezorgd heeft dat er anno 2023 elf camera’s operationeel zijn in het hele werkingsgebied en een medewerker van Mirom de opleiding tot GAS-vaststeller volgde.

    Om effectief vaststellingen te kunnen doen op het grondgebied van de gemeente in het kader van het afvalbeleid, dient hiervoor toestemming gegeven te worden door de gemeenteraad. Er wordt gevraagd om Annick Vanderper aan te stellen als GAS-vaststeller op het grondgebied van Langemark-Poelkapelle teneinde vaststellingen te kunnen doen.

  • Conform het decreet lokaal bestuur beschikt het lokaal bestuur Langemark-Poelkapelle over een systeem van organisatiebeheersing. In de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 29/06/2020 werd het algemeen kader van het organisatiebeheersysteem goedgekeurd.

    Er wordt voorzien in een jaarlijkse rapportage van de stand van zaken omtrent organisatiebeheersing. Deze rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

    De rapportage organisatiebeheersing 2022 wordt ter kennisneming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Financiƫle dienst

  • De raad stelt de jaarrekening vast voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

    De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.

    De beleidsevaluatie geeft het beleid weer dat het lokaal bestuur gedurende het boekjaar heeft gevoerd en evalueert de beleidsdoelstellingen en de mate waarin ze zijn bereikt.

    De financiële nota geeft de financiële gevolgen van het gevoerde beleid weer.

    De toelichting bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van de jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze bevat minstens informatie over de schulden en de financiële risico's.

    Het geconsolideerd beschikbaar budgettair resultaat is 8.759.494 EUR in 2022.

    De geconsolideerde autofinancieringsmarge bedraagt 1.915.084 EUR in 2022.

    Het onderdeel van de jaarrekening 2022 voor het OCMW wordt ter vaststelling voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn en ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad. 

    Het gedeelte van de jaarrekening 2022 van de gemeente wordt ter vaststelling voorgelegd aan de Gemeenteraad. 

Wonen

Omgeving

  • Het Regionaal Landschap Westhoek organiseerde in 2021 en 2022 in samenwerking met de steden en gemeenten de samenaankoop ‘Behaag je tuin’. Het streekeigen, autochtone plantgoed wordt te koop aangeboden in een aantal op voorhand samengestelde pakketten die inwoners kunnen bestellen en betalen via een online platform www.behaagjetuin.be van het Regionaal Landschap Westhoek. Het is ook mogelijk om hoogstamfruitbomen, andere hoogstambomen, klimplanten en wilgentakken individueel te bestellen. Nu vraagt het Regionaal Landschap om deze actie te herhalen en een overeenkomst af te sluiten voor de duur van 2 bestel- en aanplantperiodes, nl. 2023-2024 en 2024-2025.

  • Het Regionaal Landschap Westhoek organiseert in samenwerking met de steden en gemeenten de samenaankoop ‘Behaag je tuin’. Het streekeigen, autochtone plantgoed wordt te koop aangeboden in een aantal op voorhand samengestelde pakketten die inwoners kunnen bestellen en betalen via een online platform www.behaagjetuin.be van het Regionaal Landschap Westhoek. Het is ook mogelijk om hoogstamfruitbomen, andere hoogstambomen, klimplanten en wilgentakken individueel te bestellen. 

    Elke gemeente kan beslissen om het project extra te ondersteunen en te promoten door een korting toe te kennen onder de vorm van:

    • een vast kortingspercentage per gezin, al dan niet geplafonneerd op een maximumbedrag
    • een gratis boom of plant (per inwoner, bv. n.a.v. geboorte of andere speciale gelegenheid) d.m.v. een kortingscode.

    Langemark-Poelkapelle opteert voor een korting van 50% met een maximumbedrag van 100,00 euro per aanvrager of gezin per jaar.

  • De gemeenteraad keurt de invoering van parkeren met beperkte duur ter hoogte van onderstaande handelszaken goed:

    • De Kubus
    • Elektro Devoldere
    • Apotheek Omni-Chimie (Klerkenstraat)
    • Natuurslagerij Van Ryckeghem
    • Fleur Fine
    • Bakkerij Clauw-Lepere
    • GN Computers

Woondienst

Technische dienst

Leven

Team Ontspannen

Vragen en antwoord