Terug Raad voor Maatschappelijk Welzijn

ma 15/11/2021 - 19:30 Raadzaal De Bron

Hoogdringende punten

Openbare zitting

Verslag vorige zitting

Algemeen Bestuur

Onthaal en Administratie

  • Door de bestuurswissel wenst het vast bureau een nieuwe vertegenwoordiger voor de raad van bestuur van de vzw Logo Midden West-Vlaanderen aan te duiden. In de raad maatschappelijk welzijn van 28 januari 2019 werd mevr Marleen Soete voor dit mandaat aangesteld.

    Volgende mandaten bij de vzw Logo Midden West-Vlaanderen staan niet ter stemming:

    • In de raad maatschappelijk welzijn van 28 januari 2019 werd mevr Claudine Muylle aangesteld als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van vzw Logo Midden West-Vlaanderen.
  • Door de bestuurswissel wenst het vast bureau een nieuwe vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van het Sociaal Verhuurkantoor Woonsleutel aan te duiden. Volgens de statuten kan elke partner drie leden afvaardigen : 2 raadsleden en 1 deskundige.  Dhr Dominiek Vancolen, afdelingshoofd Wonen, werd afgevaardigd als deskundige.  In de raad maatschappelijk welzijn van 28 januari 2019 werden mevr Marleen Soete en mevr Claudine Muylle aangesteld als vertegenwoordiger.  Enkel het mandaat van mevr Marleen Soete staat ter stemming.

    Volgende mandaten bij de Sociaal Verhuurkantoor Woonsleutel staan niet ter stemming:

    • In de raad maatschappelijk welzijn van 28 januari 2019 werd mevr Claudine Muylle aangesteld als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Sociaal Verhuurkantoor Woonsleutel.
    • In de raad maatschappelijk welzijn van 28 januari 2019 werd dhr Dominiek Vancolen aangesteld als deskundige bij het Sociaal Verhuurkantoor Woonsleutel.
  • Door de bestuurswissel wenst het vast bureau een nieuwe vertegenwoordiger en een nieuwe plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Cipal aan te duiden. In de raad maatschappelijk welzijn van 28 januari 2019 werd dhr Dominique Cool aangesteld als vertegenwoordiger en dhr Eddy Vanacker als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

    Ter info: mandaat in de Algemene Vergadering

    Elke vennoot heef recht op één effectieve afgevaardigde en één plaatsvervangend afgevaardigde in de Algemene Vergadering van Cipal.  Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur is het nu ook perfect mogelijk om voor het gemeentebestuur en het OCMW-bestuur dezelfde personen af te vaardigen. De vertegenwoordigers ontvangen noch een presentiegeld noch een reisvergoeding.  Er zijn in principe 2 algemene vergaderingen per jaar.

  • Door de bestuurswissel wenst het vast bureau een nieuwe vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor Lokale Adviescommissie elektriciteit, gas en water aan te duiden. In de raad maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 werd mevr Marleen Soete aangesteld als vertegenwoordiger en mevr Maddy Bouden als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

    Ter info: Lokale Adviescommissie

    De adviesbevoegdheid van de Lokale Adviescommissie (LAC) ligt in het verlengde van de hoofdopdracht van het OCMW: het verzekeren van het recht op maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke integratie. De LAC behandelt de minimale levering van elektriciteit, gas en water, meer bepaald de af - en heraansluiting van een abonnee. Dankzij de LAC worden vaak afsluitingen vermeden, en kan de sociale dienst bemiddelen tussen de leverancier en klant.  Gezien de bevoegdheid van de LAC wordt gevraagd een vertegenwoordiger te kiezen uit de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst. 

  • Door de bestuurswissel wenst het vast bureau een nieuwe vertegenwoordiger voor de raad van bestuur en de algemene vergaderingen van het Huis van het Kind Zorgregio Ieper aan te duiden. In de raad maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 werd mevr Marleen Soete aangesteld als vertegenwoordiger.

    Volgende mandaten bij het Huis van het Kind Zorgregio Ieper staan niet ter stemming:

    • In de raad maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 werd mevr Claudine Muylle aangesteld als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de raad van bestuur en de algemene vergaderingen van het Huis van het Kind Zorgregio Ieper.

    Ter info: Huis van het Kind Zorgregio Ieper

    In 2015 werd in kader van het decreet houdende de organisatie van preventieve gezinsondersteuning een samenwerkingsverband opgericht "Huis van het Kind zorgregio Ieper", met OCMW Ieper als vertegenwoordiger. Het doel van het samenwerkingsverband is om een Huis van het Kind uit te bouwen dat geïntegreerde en afgestemde dienstverlening rond gezins - en opvoedingsondersteuning voorziet opdat alle opvoedingsverantwoordelijken ondersteund worden op het gebied van welzijn en gezondheid. Er wordt gevraagd om 1 vertegenwoordiger aan te duiden voor zowel algemene vergadering als de raad van bestuur.

  • Door de bestuurswissel wenst het vast bureau een nieuwe vertegenwoordiger voor de Zorgraad Eerstelijnszone Westhoek aan te duiden.
    In de raad maatschappelijk welzijn van 9 september 2019 werd goedkeuring verleend aan de samenstelling van de Cluster Lokale Besturen binnen de Zorgraad van de Eerstelijnszone Westhoek:

    zetelen in de Cluster Lokale Besturen voor een periode van 6 jaar:

    • Eva Ryde, Schepen Welzijn stad Ieper
    • Friedel Verhaeghe, Beleidscoördinator Sociaal Beleid en Welzijn Stad Poperinge 
    • Joachim Jonckheere, Schepen Sociale Zaken Zonnebeke
    • Lien De Vos, Regionale Welzijnscoördinator DVV Westhoek.

    zetelen afwisselend in de Cluster Lokale Besturen, telkens voor een periode van 3 jaar:

    • Hilde Stragier, Schepen Sociale Zaken en Welzijn Heuvelland (periode 2020-2022), opgevolgd door Mélanie Verdru, Schepen Sociale Zaken Mesen (periode 2023-2025)
    • Lieve Casteryck, Schepen Welzijn Lo-Reninge (periode 2020-2022), opgevolgd door Marleen Soete, Schepen Sociale Zaken Langemark-Poelkapelle (periode 2023-2025).

    Mevr Marleen Soete werd bovendien aangesteld als plaatsvervanger voor Lieve Casteryck, Schepen Welzijn Lo-Reninge en omgekeerd.

    Ter info: Zorgraad Eerstelijnszone Westhoek

    Met het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders werd de geografische indeling  gewijzigd in Eerstelijnszones. Meerdere gemeenten zijn gebundeld binnen een Eerstelijnszones. Deze Eerstelijnszones zijn opgericht om de opdracht van lokale overheden mbt zorg, welzijn, wonen,.. en andere zorg- en hulpactoren beter op elkaar af te stemmen. Het doel is om op deze manier te komen tot een effectieve en kwalitatieve eerste lijn waar de burger centraal staat en die toegankelijk is voor iedereen.

    De Zorgraden van de Eerstelijnszones zijn bevoegd voor:

    1. De organisatie binnen de eerstelijnszone van de afstemming tussen de zorgaanbieders onderling, tussen de zorgaanbieders en de personen met zorg- en ondersteuningsnood, mantelzorgers en vrijwilligers. 
    2. Het stimuleren van de interdisciplinaire en multidisciplinaire samenwerking, waaronder ook gegevensdeling, tussen de zorgaanbieders binnen de eerstelijnszone. 
    3. Het ondersteunen van verenigingen die alle vrijwillig toegetreden zorgaanbieders groeperen die binnen een eerstelijnszone hun beroepsactiviteit uitoefenen. 
    4. Het ondersteunen van de ontwikkeling van het geïntegreerd breed onthaal voor wat betreft de afstemming en de samenwerking met zorgaanbieders en het realiseren van een maximale rechtentoekenning en toegang tot diensten en voorzieningen. 
    5. Het aanleveren van gegevens aan het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin voor de Sociale Kaart.
  • Door de bestuurswissel wenst het vast bureau een nieuwe plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de Stuurgroep Wijk-werken aan te duiden. In de raad maatschappelijk welzijn van 14 oktober 2019 werd mevr Marleen Soete aangesteld voor dit mandaat.  

    Volgende mandaten bij de Stuurgroep Wijk-werken staan niet ter stemming:

    • In de raad maatschappelijk welzijn van 14 oktober 2019 werd mevr Delfien Denorme aangesteld als vertegenwoordiger voor de Stuurgroep Wijk-werken.

    Ter info: Stuurgroep Wijk-werken

    Sinds 1 januari 2018 vervangt wijk-werken het vroegere PWA-stelsel, ingebed binnen de VDAB. Via 'wijk-werken' kunnen werkzoekenden met een gebrek aan recente werkervaring die nog niet in het gewone arbeidscircuit terechtkunnen, tijdelijk werkervaring opdoen in een laagdrempelige werkomgeving dicht bij huis. Concreet betekent het dat de langdurig werkzoekende enkele uren per week klusjes uitvoert bij iemand thuis of in een school, gemeente, OCMW, vzw, niet-commerciële vereniging of land- en tuinbouwbedrijf. Hij wordt daarvoor vergoed met wijk-werkcheques. Na maximaal 12 maanden volgt dan een nieuwe stap in de begeleiding naar werk.

    De lokale besturen zijn verantwoordelijk gesteld voor het uitvoeren van de regierol voor de organisatie van het wijk-werken. Langemark-Poelkapelle maakt deel uit van het samenwerkingsverband Wijk-werken Westhoek dat ingebed is binnen de DVV Westhoek. De  stuurgroep van dit samenwerkingsverband komt minimum tweemaal per jaar samen.

Financiƫle dienst

Leven

Sociale dienst

  • De minimale levering aardgas kan door OCMW's deze winter opnieuw toegekend worden aan klanten met een aardgasbudgetmeter. OCMW's beslissen individueel of er in het systeem gestapt wordt. De sociale dienst stelt voor om in te stappen en de minimale levering van aardgas te garanderen.

  • Het OCMW ontving een subsidie van 2820 EUR, ter bevordering van het psychologisch welzijn van de gebruikers van de dienstverlening van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en ter verbetering van de toepassing van de preventieve gezondheidsmaatregelen. Er wordt voorgesteld om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met een eerstelijnspsychologe. 

Vragen en antwoord