Terug Gemeenteraad

ma 04/10/2021 - 19:00 Raadzaal De Bron

Openbare zitting

Algemeen Bestuur

Onthaal en Administratie

  • Het verslag van de gemeenteraadszitting van 6 en 16 september 2021 wordt ter goedkeuring voorgelegd.

    • Het audioverslag van de zitting van 6 september 2021 kan u beluisteren op deze link. De raadszitting start op 0:00:00 en eindigt op 00:25:50.
    • Het audioverslag van de zitting van 16 september 2021 kan u beluisteren op deze link. De raadszitting start op 0:00:00 en wordt geschorst om 0:36:11. De zitting wordt hervat op 0:47:45 en eindigt op 0:53:00.
  • Dhr Jos Meersch diende op 22 september 2021 zijn ontslag in als voorzitter van de gemeenteraad en de raad maatschappelijk welzijn. Hij wenst het mandaat van raadslid te behouden.

    Artikel 13 van het decreet lokaal bestuur stelt: Het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag is definitief zodra de voorzitter van de gemeenteraad de kennisgeving ontvangt. Als het gemeenteraadslid zelf voorzitter van de gemeenteraad is, deelt hij zijn ontslag schriftelijk mee aan de persoon die hem vervangt met toepassing van artikel 7, § 5, tweede lid. Het ontslag is definitief zodra zijn vervanger de kennisgeving ontvangt. Het lid van de gemeenteraad blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behalve als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid.

    De raad wordt gevraagd hiervan akte te nemen.

  • Verkiezing van de voorzitter van de gemeenteraad.

  • Dhr José Victoor werd in de gemeenteraad van 24 februari 2020 verkozen tot vertegenwoordiger in de politieraad.  Op 6 september 2021 nam hij ontslag als raadslid. Binnen de politieraad moet hij bijgevolg vervangen worden. De beide opvolgers van dhr José Victoor, zijnde dhr Tristan Bruynsteen en mevr Claudine Muylle, wensen hun mandaat niet op te nemen.

    Art. 19 van de wet op de geïntegreerde politie (WGP) is hierbij van toepassing:
    Wanneer een effectief lid voor het verstrijken van zijn mandaat ophoudt deel uit te maken van de politieraad en hij geen opvolger of opvolgers heeft, kunnen alle nog in functie zijnde gemeenteraadsleden die de voordracht van het te vervangen lid hadden ondertekend, gezamenlijk een kandidaat effectief lid en één of meer kandidaat-opvolgers voordragen. In dit geval worden deze kandidaten verkozen verklaard, de kandidaat-opvolgers in orde van hun voordracht.  Is zulks niet het geval, dan wordt in de vervanging voorzien bij een geheime stemming waarbij elk gemeenteraadslid over één stem beschikt en de kandidaat die de meeste stemmen behaalde verkozen wordt verklaard. Bij staking van stemmen is artikel 17 van toepassing.

    Er werd geen voordrachtakte ontvangen. De gemeenteraad gaat dus over tot geheime stemming om een nieuwe vertegenwoordiger af te vaardigen.
  • In de gemeenteraad van 28 januari 2019 werd dhr José Victoor aangesteld als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Fluvius West (= Infrax West) voor de legislatuur 2019-2024.  In dezelfde zitting werd dhr Jos Meersch aangesteld als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor deze vergaderingen.

    Op 6 september 2021 nam dhr José Victoor ontslag als raadslid.  Als gevolg hiervan dient de raad een nieuwe vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Fluvius West te verkiezen. 

    Ter info: Mandaat in de Algemene Vergadering:

    • De vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten worden door de gemeenteraad aangeduid onder de gemeenteraadsleden, de burgemeester en de schepenen van de gemeente.  Er bestaat een onverenigbaarheid tussen het mandaat van vertegenwoordiger op de Algemene Vergadering en dat van lid van één van de andere organen.  De onverenigbaarheden voorzien in artikel 12 punt 4 van de statuten zijn eveneens van toepassing op de leden van de Algemene Vergadering.
    • De aanduiding dient te worden bepaald in een gemeenteraadsbesluit en kan worden vastgelegd tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
    • Dit is een onbezoldigd mandaat.
  • In de gemeenteraad van 18 maart 2019 werd dhr José Victoor aangesteld als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Fluvius OV voor de legislatuur 2019-2024.  

    Op 6 september 2021 nam dhr José Victoor ontslag als raadslid.  Als gevolg hiervan dient de raad een nieuwe plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Fluvius OV te verkiezen. 

    Ter info: Mandaat in de Algemene Vergadering:

    De gemeenteraad wordt gevraagd om een gemeentelijk vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor de Algemene Vergaderingen van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.  Er wordt bijzondere aandacht gevestigd op:

    • dat de gemeentelijke vertegenwoordigers (volmachtdragers en plaatsvervangend volmachtdrager) op deze algemene vergadering overeenkomstig artikel 432, alinea 1 van het decreet over het lokaal bestuur en artikel 34 van de statuten rechtstreeks aangewezen worden door de gemeenteraden uit hun leden
    • dat het om pragmatische redenen aangewezen is deze vertegenwoordiger(s) aan te duiden voor de hele legislatuur, wat ook al in de aflopende legislatuur doorgaans in de praktijk het geval was
    • dat de bestuurders van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging geen vertegenwoordiger kunnen zijn voor de algemene vergadering
    • dat de vaststelling van het (inhoudelijk) mandaat van de vertegenwoordiger(s) dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering ingevolgde de bepaling vervat in art 432, alinea 3 van het voormeld decreet en artikel 34 van de statuten.

Wonen

Omgeving

Woondienst

Toegevoegde punten

  • Tussen september 2004 en september 2013 betaalt Jeugdhuis de Flodder 250 euro maandelijkse huur of jaarlijks 3.000 euro . Vanaf september 2013 betaalt de flodder door een wijziging van de huurprijs nog steeds 130 euro maandelijkse huur of 1.560 euro jaarlijks tot op heden. 

    Samengevat: 9 jaar huur aan 3.000 euro per jaar en 8 jaar huur aan 1.560 euro per jaar. Dat maakt dat jeugdhuis de Flodder in totaal al zo’n 38.050 euro aan huur betaalde. Komt daarbij dat het jeugdhuis haar effectieve energiekosten zélf moet financieren waar andere verenigingen een forfaitair bedrag betalen met een budgettaire impact die merkelijk minder is . Dit is discriminerend tov het jeugdhuis. Het kan niet zijn dat een jeugdhuis zich voornamelijk moet richten op activiteiten met inkomsten om het hoofd boven water te houden, terwijl er beter ingezet  wordt op de noden en vragen van jongeren.  

    Daarom vragen wij de goedkeuring van de onvoorwaardelijke afschaffing van de huurprijs vanaf heden én het toepassen van een forfaitair bedrag voor de energiekosten cfr de andere jeugdverenigingen. 

Vragen en antwoord